Subota, 20 srpnja, 2024

Biciklistička utrka „Tour of Croatia“ „proletjela“ Biogradskom rivijerom: U ljepote Hrvatske uvjerili se milijuni gledatelji širom svijeta

Talijan Nicola Ruffoni, član momčadi Bardini, pobjednik je treće etape Toura of Croatia vožene u dužini od 237 kilometara od Imotskog do Zadra. Bila je to najduža dionica trećeg izdanja Toura of Croatia, a dio etape prolazio je i kroz Biogradsku rivijeru, magistralom kroz Drage, spuštanjem do središta Pakoštana, Biograda na Moru, Sv. Filip i Jakova i Turnja, zatim opet magistralom kroz Sv. Petar prema cilju u Zadru.
Ruffoni je etapu prošao za pet sati, 55 minuta i 27 sekundi pobijedivši u završnom šprintu sunarodnjake Giacoma Nizzola (Trek – Segafredo) i Riccarda Minalija (Astana).
Hrvatski biciklist Kristijan Đurasek, koji je nakon druge etape bio u ukupnom vodstvu, pao je za vrijeme prolaska kroz Pakoštane zbog čega je zaostao dvije minute i 32 sekunde za Ruffonijem, dovoljno tek za 112. mjesto, pa je nakon 3. etape tek na 34. poziciji ukupnog poretka.

Nakon prolaznog cilja u Šibeniku, slijedili su tehnički zahtjevni prolasci kroz turistička središta Pakoštane, Biograd na Moru, u kojem se nalazio drugi bonifikacijski sprint na etapi, a zatim i Sveti Filip i Jakov, Turanj te Sukošan. Završni krug u Zadru prolazio je starom gradskom jezgrom, a staza je na posljednjem kilometru bila široka i bez zavoja pa je odlučivao završni šprint.
Utrku je izravno prenosio HRT, Eurosport te Eurosport Asia, a svaku večer emitiraju se i  sažetci s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos su emitirale brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih neke Tour of Croatia prenose i uživo. Tako sliku Hrvatske vide gledatelji u 177 zemalja svijeta, a za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji prati utrku iz zraka.


 


Skoči do alatne trake