Petak, 19 travnja, 2024

Park prirode Vransko jezero organizirao besplatnu radionicu o maslinarstvu: Travanj je idealno vrijeme za rezidbu maslina

Na besplatnoj radionici „Ekološki maslinici, čuvari bioraznolikosti“, u Parku prirode Vransko jezero, a u organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, okupilo se gotovo četrdeset maslinara s područja parka prirode i okolice koji su htjeli naučiti nešto više o maslinarstvu na ekološki prihvatljiv način.

U prezentacijskom masliniku u Ornitološkom rezervatu, vlasnika Denisa Šarića iz Biograda na Moru, okupljeni maslinari i ljubitelji maslina imali su priliku okušati se u rezibdi pod stručnim vodstvom mr.sc. Marijana Tomca koji je objasnio principe pravilne i pravovremene rezidbe.
– Rezidba je najsloženiji dio maslinarstva koji uključuje poznavanje anatomije i fiziologije uz planiranje rasta i roda te s rezidbom ne treba žuriti. Upravo je travanj idealno vrijeme za rezidbu maslina jer tada završava diferencijacija pupova te je moguće obaviti rezidbu na rod. Sredinu krošnje treba otvoriti da sunce prodire u nju jer maslina je heliofilna biljka i sve što je u sjeni neće roditi. – objasnio je Tomac.

Grane i lisna masa preostala nakon rezidbe zbrinuti su na najbolji mogući način, bez ikakvih gubitaka vrijedne organske mase. U masliniku je posebno za ovu radionicu ograđen prostor za kompostiranje te je maslinarima predstavljen rad stroja za usitnjavanje biljnih ostataka, malčera, kojeg je Javna ustanova Park prirode Vransko jezero nabavila kako bi se lokalnim maslinarima omogućilo da u maslinicima kompostiraju ostatke nakon rezidbe, kao i kominu, te sami proizvode vrijedno organsko gnojivo. Malčerom se drvena i lisna masa vrlo jednostavno usitnjavaju i priređuju za kompostiranje na licu mjesta tako da je tijekom radionice formirana kompostna hrpa te će već kroz 6-9 mjeseci masline biti prihranjene prvim kompostom.

Uz savjete o zaštiti od bolesti i štetnika te gnojidbi maslina na ekološki prihvatljiv način, Tomac je odgovarao i na brojna pitanja vezana uz pravilan izbor sorti i njegu mladih nasada. Svi sudionici dobili su kratki priručnik o kompostiranju u vlastitom masliniku, a radionica je uspješno privedena kraju druženjem uz zajedničku marendu u hladu maslina.


 

Skoči do alatne trake