Petak, 29 ožujka, 2024

Hrvatski Crveni križ kroz projekt „Crveni križ u plavom okviru“ posvetit će se i zaštiti okoliša: Najavljena akcija čišćenja podmorja i priobalja na Pašmanu

U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa od 24. do 29. travnja ove godine započinje ekološki projekt „Crveni križ u plavom okviru“. Ovim projektom Hrvatski Crveni križ započinje novu eru u svojem radu i usmjerava se, uz humanitarnu djelatnost, i na područje zaštite okoliša s ciljem razvijanja pozitivnih navika očuvanja okoliša i postupanja s otpadom. Tim povodom u Biogradu na Moru u gradskoj vijećnici održan je sastanak ravnatelja i djelatnika više od dvadeset društava Hrvatskog Crvenog križa iz cijele Hrvatske.

– Cilj projekta je pozicioniranje Hrvatskog Crvenog križa kao organizacije koja promiče ekološku osviještenost javnosti i brigu o zaštiti priobalja kroz čišćenje podmorja, priobalja i provedbu eko-radionica, zatim kroz podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja biološke raznolikosti podmorja i priobalja, umrežavanje društava Crvenog križa, ronilačkih klubova i centara i lokalnog stanovništva u smjeru održivosti budućih eko-akcija te kroz mapiranje i izvješća o prikupljenim količinama i vrsti otpada. – rekla je koordinatorica projekta Tanja Marinković, inače stručna suradnica u Službi spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa.

U projektu će sudjelovati osamnaest društava Crvenog križa: Biograd na Moru, Zadar, Pula, Pazin, Rovinj, Labin, Rijeka, Krk, Rab,  Lošinj, Šibenik, Trogir, Makarska, Brač, Omiš, Split, Korčula i Dubrovnik.
– Zadovoljna sam odazivom društava. Neki od vas su bili prošle godine uključeni u dio ovog projekta kojeg ćemo ove godine izvesti na malo drukčiji način. Cilj nam je da projekt krene od vas i da budete vi ti koji će ga provesti, a mi da budemo na neki način koordinatori. Za sada u projekt su uključena samo društva iz obalnih županija. Vjerujem da ćemo sljedeće godine krenuti i u unutrašnjost gdje su prekrasne rijeke i jezera. – kazala je voditeljica Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa Silvana Radovanović zahvalivši se domaćinu sastanka projektnog tima ravnateljici HCK-Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru Franki Troskot.

Lokacije čišćenja podmorja i priobalja već su određene, a sprovest će se u suradnji s ronilačkim klubovima i lokalnom zajednicom: Pašman, Virsko more, Rt Kamenjak, Cres-Ustrine, Cres-Osor, Drvenik (Trogir), plaža Bačvice, Paklinski otoci, plaža Zaglav (Vis) i rijeka Neretva.


 

Skoči do alatne trake