Četvrtak, 25 travnja, 2024

Održana pretposljednja sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru u ovom sazivu: Puno oporbenih pitanja ali i vladajućih

Gradsko vijeće Grada Biograda na Moru održalo je 36. sjednicu na kojoj je od četrnaestero vijećnika nazočilo deset. Izostali su Ivan Babara (Nezavisna lista Ivan Babara), Mira Ražnjević (SDP), Sanja Delin (HDZ) i Mirana Belamarić (HDSSD).
Tijekom Aktualnog sata vijećnica Slavica Jeličić (SDP) upitala je može li se izmjenama i dopunama urbanističkih planova uređenja pogodovati građanima Biograda tako da im se dopusti gradnja više stambenih jedinica i izvan zona više stambene gradnje budući, kako je rekla, prema važećim uvjetima gradnje zbog manje iskoristivosti ne mogu prodati zemljište, a niti izgraditi više od tri stambene jedinice za eventualno bavljenje turizmom. Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) odgovorio je da nije nadležan budući da Prostorni plan uređenja Grada Biograda donosi Gradsko vijeće Grada Biograda te predložio podnošenje primjedbi kada bude objavljene izmjene i dopune PPU-a.

Drugo pitanje iste vijećnice odnosilo se na nezakonito odlaganje otpada neodgovornih pojedinaca na šumskim i drugim zelenim površinama. Konkretno, naglasila je nedavni primjer odbacivanja oko 150 kubičnih metara otpada na Kumentu. Knez je kazao kako je do sada i tako će ubuduće Grad čistiti divlja odlagališta, konkretno prije turističke sezone i navedeni primjer na Kumentu. Dodao je kako se radi o vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno Hrvatskih šuma i kako bi svatko trebao voditi brigu o svojem.
Lea Zoricu (Nezavisna lista Ivan Babara) zanimalo je li dozvoljeno proširivati površinu ugostiteljskih objekata na račun javnih površina misleći pritom na rivu i plažu Dražica. Knez je odgovorio kako je i sam primijetio dvije nove terase te tražio odgovor od pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Grada Biograda o tome jesu li poduzetnici podnijeli zahtjeve za zakup javne površine. Ispostavilo se da je jedan od njih podnio, drugi ne. Na to je Knez kazao kako je na komunalnom redaru da obavi svoj dio posla.

Drugo pitanje Lea Zorice bilo je da li je mogao netko iz Turističke zajednice grada Biograda kvalitetnije predstaviti turističku ponudu na jednoj od beogradskih televizija za vrijeme turističkog sajma u Beogradu umjesto angažirane osobe iz PR agencije Sanje Čeliković. Knez je rekao da je točno da se vidjela određena doza neuvjerljivosti ali „da i nije tako ispalo loše kako se želi prikazati.“ Dodao je pritom da nitko od djelatnica iz Turističke zajednice grada Biograda nije bio u mogućnosti nazočiti sajmu zbog porodiljnog dopusta odnosno bolesti.
Toni Bogdanić (HDZ) pitao je hoće li se urediti i u kojem obimu gradske plaže te do koje se faze došlo u rekonstrukciji zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice.
– Plaže će se uređivati kao i svake godine onoliko koliko je nam je dozvoljeno. Primjedbe građana su obrađene i 99% uvažene, tu mislim na plažu Bošana. Dovest će se do 50 kamiona šljunka jer tijekom zime većinom se izgubi. Što se tiče Pučkog otvorenog učilišta, trenutno smo u realizaciji donje etaže knjižnice što će biti, nadamo se, gotovo za 2 do 3 mjeseca. Od Ministarstva kulture smo dobili 700 tisuća kuna i ovih dana očekujemo natječaj za uređenje gornjeg kata. Knjižnica će se, realno, moći preseliti za dvije do dvije i po godine i tada će započeti radovi na starom dijelu. – rekao je Knez.

Nikolu Tomića (HDZ) zanimalo kada će se asfaltirati prokopane ulice počevši od Doma zdravlja, Augusta Šenoe, Mihovila Pavlinovića, Dubrovačke do Puta Poškaljine i tako dalje. Knez je odgovorio kako za navedene ulice, za razliku od Kumenta, nije bila napravljena projektna dokumentacija i za mrežu odvodnje i za vodovodnu mrežu. Do svibnja bi trebala biti završena vodovodna mreža.
Isti vijećnik postavio je i pitanje u vezi novog dječjeg igrališta pored Vatrogasnog doma i do koje se faze došlo u poticajnoj stanogradnji. Dječje igralište je u fazi rješavanja imovinsko-pravnih problema nakon čega će se raspisati natječaj za najpovoljnijeg izvoditelja, a na pitanje o POS-u odgovorila je voditeljica Odsjeka za upravljanje gradskom imovinom i komunalni sustav Renata Mršić.
– Imamo iz APN-a informaciju da je odabran jedan ponuditelj čija ponuda je u okviru natječaja. Međutim, sada je u tijeku rok mirovanja, a to je vrijeme od njegova izbora do zaključenja ugovora. Nakon tih petnaest dana APN će nas obavijestiti o tome kada će se polagati kamen-temeljac. Početkom petog mjeseca održat će se prezentacija gdje će se od građana tražiti kreditna sposobnost i nakon toga prema tome formirati lista. Rok izgradnje je 18 mjeseci, a radovi počinju ove godine. – rekla je Mršić.

Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2016. godine usvojen je s osam glasova „za“, jednim „protiv i jednim suzdržanim.
Zbog eventualnog miješanja naziva ulice s obližnjim istoimenim brdom, Ulica Pručanik preimenovat će se, na molbu građana koji tamo žive, u Sljemensku ulicu.
S obzirom na dosta upita za grobnicama za urne, Gradsko groblje Biograd na Moru, po uzoru na ostala groblja u Hrvatskoj, dobio je mogućnost kremiranja pokojnika, odnosno, postavljena je 21 kazeta za urne. Radove na novom dijelu groblja obavila je, po provedenom javnom natječaju, tvrtka GIT- Varaždin. Utvrđeno je da jednokratna naknada s uključenim PDV-om za korištenje kazeta za urne (2 urne) iznosi 3.750,00 kuna.
S devet glasova „za“ i jednim suzdržanim usvojena je odluka o raspoređivanju proračunskih sredstava za financiranje političkih stranaka u 2017. godine, a što se odnosi na razdoblje do lokalnih izbora 21. svibnja ove godine. S obzirom na broj vijećničkih mjesta i zastupljenosti žena, HDZ-u će biti raspoređeno 69.843,29 kuna, SDP-u 16.379,18, a HDSSD-u i Kandidacijskoj listi grupe birača Ivan Babara po 14.833,97 kuna.

Jednoglasno je prihvaćeno izvješće o radu i izvršenju financijskog plana Sportske zajednice Grada Biograda na Moru za proteklu godinu. Grad Biograd Sportskoj zajednici uplatio je milijun i po kuna. Tako je najviše proračunskih sredstava dodijeljeno HNK-u Primorac 625.000,00 kuna, zatim Rukometnom klubu Biograd 380.000,00, Vaterpolo klubu Biograd 80.000,00, Karate klubu „B“ 59.000,00, Plivačkom klubu Dupin 47.000,00, Rukometnom športskom klubu Biograd 40.500,00 i tako dalje.
Kroz program javnih potreba u sportu, Grad Biograd na Moru za 2017. godinu predvidio je Sportskoj zajednici Grada Biograda na Moru isti iznos kao i prošlogodišnji – milijun i po kuna. Prema planu raspodjele, HNK-u Primorac pripast će 550.000,00, Rukometnom klubu Biograd 300.000,00, Vaterpolo klubu Biograd 110.000,00, Karate klubu „B“ i Plivačkom klubu Dupin po 50.000,00 i tako dalje. Milijun i 230 tisuća kuna namijenjeno je klubovima dok će ostatak biti utrošen za najam sportskih objekata, događaje od interesa, nagrade sportašima i slično.
Izmjenom i dopunama pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Gradske knjižnice Biograd na Moru umjesto dva diplomirana knjižničara u nepunom radnom vremenu od 4 sata bit će zaposlen jedan diplomirani knjižničar i jedan pripravnik, oba radna mjesta u punom radnom vremenu.
Usvojena su izvješća o radu i financijska izvješća Gradske knjižnice Biograd na Moru, Dječjeg vrtića Biograd na Moru, Pučkog otvorenog učilišta Biograd na Moru, Zavičajnog muzeja Biograd na moru, Vatrogasne postrojbe Biograd na Moru, HCK-Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru te Savjeta mladih Grada Biograd na Moru.
Ravnatelj učilišta Slavko-Adžić Kapitanović apelirao je da se mladi i stručni kadar zadrži u Biogradu pritom misleći na radno mjesto kino-operatera.
– Kada se kino-dvorana bude počela uređivati, onda kino-operater i stručna osoba tu mora bit jer prepustiti to samo projektantima, kasnije bude jako puno problema. Nama se inače malo vraćaju mladi i stručni ljudi, mahom ostaju u Zagrebu. Moramo razmišljati kako mlade i stručne ljude zadržati ovdje jer pitanje je dana kada će otići. – rekao je Adžić-Kapitanović.
Usvojena je odluka o 2. izmjeni i dopuni UPU-a neizgrađene poslovne zone komunalno-servisne namjene K2, iznad hotela Biograd na Moru. Na tom prostoru predviđena je izgradnja kružnog toka kao i kod poslovne zone iste namjene K3 poznatijoj kao Bućina.

Skoči do alatne trake