Petak, 29 ožujka, 2024

Sve više interesa za bespovratnim sredstvima u poljoprivredi i turizmu

U organizaciji Lokalne akcijske grupe Laura u vijećnici općinske zgrade u Pakoštanima održana je prezentacija s temom „Bespovratna sredstva za poljoprivredu i turizam“. Dio je to niza prezentacija održanih u mjestima područja kojeg pokriva ovaj LAG, od Tkona, Pašmana, Vrgade, Polače, Sv. Filip i Jakova, Sukošana do Galovca. O aktualnim natječajima što europskim, što nacionalnim, kako se što bolje pripremiti i na što posebnu pozornost obratiti pri pripremi dokumentacije govorio je voditelj LAG-a Laura Ivan Čupić.
U tijeku je objavljeni natječaj Zadarske županije za dodjelu potpora iz područja ruralnog razvoja za 2017. godinu, a rok za prijavu je do 14. travnja ove godine. Maksimalni iznos potpore je 30 tisuća kuna, a sufinancira se od 30 do 75 posto troškova nastalih u razdoblju od 1. rujna 2016. do 14. travnja 2017. godine. Mladima i ekološki certificiranim poljoprivrednicima sufinancirat će se troškovi s dodatnih 20%.

Kroz devet mjera sufinanciraju se troškovi kao što su rješavanje imovinsko-pravnih odnosa poljoprivrednog zemljišta, sustav za navodnjavanje, kupnja, gradnja i opremanje plastenika i staklenika, nabava dugotrajne imovine, zatim, konzultantske usluge, tehnička i financijska dokumentacija, kupnja višegodišnjeg bilja, proširenje stočnog fonda, projektna dokumentacija infrastrukturnog priključka na električnu i vodovodnu mrežu i još mnogo toga drugog.
– Što god da ste kupili od opreme za vaš OPG u ovom razdoblju, bilo crpka za navodnjavanje tresač za masline ili nešto drugo, pošaljite račun i dobit ćete novac. Možete navratiti i do našeg ureda da vam pomognemo oko jednostavne dokumentacije. Velika je vjerojatnost da će vam odobriti do 50 posto troška. Ovo o čemu govorim je nešto kroz što je već netko dobio sredstva. Ona „priča“ da uvijek dobivaju isti i oni bliže oltaru, to zaboravite. Mi smo svjedoci da se ljudi prijave na natječaj prvi put i, ako se dobro pripreme, dobiju sredstva. – rekao je, između ostalog, Čupić dodavši da prema iskustvu iz prošle godine može reći da je svima desetero prijavljenih odobreno sufinanciranje.
Ono što je istaknuto na prezentaciji je važnost brze reakcije pri prijavi na jedan od natječaja budući da se financijska sredstva dodjeljuju do isteka. Isto tako, ako prijavitelj ne uspije ispuniti uvjete natječaja, velika je vjerojatnost da će se natječaj u skoroj budućnost ponoviti.
Natječaj Ministarstva turizma pod nazivom „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ otvoren je do 10. travnja 2017. i namijenjen je subjektima malog gospodarstva kao što su trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge, zatim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja pružaju ugostiteljske i turističke usluge, fizičkim osobama i privatnim iznajmljivačima. Definiran je kroz četiri mjere i cilj mu je povećanje kvalitete i dodatne ponude, standarda, korištenje novih tehnologija, poboljšanje socijalne uključenosti i tako dalje.

Potpore se kreću od minimalno 20 do maksimalno 350 tisuća kuna, a namijenjene su hotelima, kampovima, ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, OPG-ima i objektima u domaćinstvu. Sufinancira se, između ostalog, gradnja i opremanje bazena, wellness, cikloturizam, zeleni turizam, tematski parkovi, kušaonice, tradicijski obrti, etno zbirke, vidikovci, izletnički drveni brodovi tradicijske gradnje, plasman otočnih proizvoda kroz turizam, opremanje prodajno-izložbenih prostora, paket-aranžmani s temom Hrvatski otočni proizvod, mali ploveći hoteli, vježbališta i drugo.
Budući da Europska unija daje snažnu potporu razvoju ruralnog turizma, za očekivati je za nekoliko mjeseci, rekao je Čupić, objavu natječaja za sufinanciranje izgradnje i opremanje smještajnog objekta do 200 tisuća eura namijenjeno OPG-ovima koji se žele baviti ovom djelatnošću.

Najavljena je Mjera 6.1 – Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima kroz koju je moguće dobiti potporu do 50 tisuća eura, u cijelosti bespovratnih. Starosna dob prijavitelja mora biti od 18 do 41 godine, ekonomska veličina OPG-a od 8 do 49.999,00 eura, a korisnik mora imati odgovarajuća stručna znanja i vještine za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Uspješnih primjera prijavljenih projekata za ovaj natječaj u Hrvatskoj ima sve više i konkretan su pokazatelj bespovratnog sufinanciranja iz EU izvora. Jedan od uvjeta je da mladi poljoprivrednik mora jamčiti potpisom da će biti nositelj OPG-a pet godina odnosno da će biti zaposlen nigdje drugdje već samo na svojem OPG-u. Prihvatljive aktivnosti koje se financiraju su praktički sve koje se odnose na poljoprivrednu djelatnost: od kupnje ili zakupa zemljišta, mehanizacije, strojeva i opreme, domaćih životinja, sjemena i sadnog materijala, podizanja nasada do građenja i opremanja objekata za prodaju proizvoda i stjecanja stručnih znanja i sposobnosti. Čak je prihvatljiv i trošak PDV-a za one koji nisu u sustavu PDV-a. Tri su samo natječaja od ukupno 40 koji daju 100-postotnu potporu.
– Lani je prošlo 260 prijavitelja i toliko će ih još svake godine proći sve do 2020. godine. Kada govorimo o malim OPG-ima, njih po tisuću i tristo prolazi na svakom natječaju. – rekao je Čupić.
Četvrti natječaj koji je ovom prilikom predstavljen je Mjera 6.3 – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava kroz koji je moguće dobit 100-posto bespovratnu potporu do 15 tisuća eura. U ovom slučaju nije bitna starosna dob nositelja OPG-a, a ekonomska veličina OPG-a mora biti od 2 tisuće do 7.999 eura. Financiraju se podizanje novih ili postojećih višegodišnjih nasada, uređenje i poboljšanje kvalitete zemljišta, građenje i opremanje objekata za prodaju vlastitih proizvoda, stjecanje stručnih znanja i operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva.


 

Skoči do alatne trake