Petak, 29 ožujka, 2024

Osnovna škola Biograd na Moru bila domaćin Županijskog natjecanja iz fizike: Petra Vrsaljko iz Benkovca i Mirta Bačić iz Zadra najbolje „fizičarke“

Osnovna škola Biograd na Moru bila je domaćin Županijskog natjecanja iz fizike kojem je pristupilo dvadeset i petero učenika osmih razreda osnovnih škola s područja Zadarske županije. Naslov najboljih „fizičara“, odnosno „fizičarki“ u Županiji ponijele su dvije učenice Petra Vrsaljko iz Osnovne škole Benkovac pod mentorstvom učiteljice Bojane Oreb i Mirta Bačić iz Osnovne škole Bartula Kašića Zadar pod mentorstvom Vedrane Kasalo podijelivši prvo mjesto sa 48 osvojena boda, odnosno 64 posto uspješno riješenih zadataka. Treće mjesto s bodom manje pripalo je također učenici, Martini Bačić iz iz zadarske škole Bartula Kašića pod mentorstvom učiteljice Vedrane Kasalo.
Prije početka natjecanja, priređen je kratki prigodni program tijekom kojeg je ravnatelj škole prof. Jordanko Miloš pozdravio učenike, njihove mentore te članove povjerenstva za natjecanje.

– Vi ste naša budućnost. Fizika je važna i stoga smo uveli u našoj školi robotiku, a imamo i sekciju tehničke kulture. – rekao je ravnatelj Miloš.
Na engleskom jeziku s nekoliko riječi ohrabrenja obratila im se profesorica engleskog jezika, a kroz hobi zaljubljenica u fiziku, Ivana Mikulić-Mužanović. Predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Duško Kraljev, poznati meteorolog i inače diplomirani inženjer fizike, kazao je za sebe kako rado daje podršku ovakvim natjecanjima na kojima je čest gost.

– Oduševljen sam i drago mi je da dolazim na ovakva natjecanja već godinama jer među vama ću prepoznati nekog Einsteina. Mi stariji ćemo otići ali vi ćete ostati. Mi imamo jako puno fizičara ali su nažalost otišli vani. Vi nećete otići vani jer volite biti ovdje gdje ćete pretočiti svoja znanja i ljubav prema fizici. – kazao je Kraljev.
„Lijepu našu“ otpjevala je učenica biogradske osnovne škole Ema Burić uz glasovirsku pratnju profesora Glazbene škole Biograd na Moru Ivana Štorića, a Iva Erlić i Jelena Bačić odsvirale su „Soline, Soline“.

Na natjecanju su sudjelovali učenici iz osnovnih škola iz Zadra, Biograda na Moru, Benkovca, Bibinja, Ražanca i Sukošana. Članovi povjerenstva bili su Snježana Stanin, Jelena Torbarina, Ana Lipošćak, Vedrana Kasalo, Domagoj Barešić i Antonia Budanko-Brkić.

Nakon pregleda svih natjecanja iz fizike na županijskim razinama, Agencija za odgoj i obrazovanje objavit će na svojim stranicama popis učenika koji će ostvariti pravo nastupa na državnom natjecanju.


Skoči do alatne trake