Petak, 29 ožujka, 2024

Park prirode Vransko jezero: Akcija obnavljanja starog puta prema lokvi Benči

U povodu Svjetskog dana močvarnih staništa, koji se svake godine obilježava 2. veljače, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizirala je akciju čišćenja starog puta prema posljednjoj velikoj lokvi u Parku prirode, Benči. Ovogodišnja tema „Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa“  je odabrana da ukaže na važnu ulogu močvarnih područja u prevenciji, smanjenju utjecaja i posljedica te oporavka od prirodnih katastrofa kao što su poplave, suše i oluje.
Lokva Benča je nekoć bila važno pojilište za stoku ali napuštanjem ekstenzivnog stočarstva te zbog veće dostupnosti vodovodne vode u okolici parka, stari putevi prema Benči u potpunosti su postali neprohodni i zarasli u makiju. Danas je lokva vrijedno stanište za rijetku vrstu slatkovodnog puža Anisus vorticulosus.
Veći dio puta između dva suhozida prema Benči već su, uz pomoć članova Udruge Društvo sportsker rekreacije Fortuna iz Pirovca, iskrčeni tijekom prosinca i siječnja, a posljednjom akcijom u grubo iskrčen do same lokve. Akciji se pridružilo četrdesetak vrijednih sudionika iz  Društva sportske rekreacije Fortuna iz Pirovca, Planinarskog društva Belveder iz Biograda na Moru, Lovačkog društva Kamenjarka iz Pirovca i Tisnog, Planinarskog društva Paklenica, Hrvatsko planinarsko društvo Mala Rava iz Zadra, Udruge BIOM iz Zagreba, Udruga 4 grada Dragodid iz Šapjana, zaljubljenici u prirodu te dakako djelatnici Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.
Uz čišćenje vegetacije, održana je i radionica suhozidne gradnje koju je vodio Miran Križanić iz Dragodida. Sudionici su naučili osnove gradnje odnosno obnove suhozidnih elemenata te popravljali razrušene dijelove suhozida između kojih prolazi put prema Benči. Daljnjim čišćenjem putova planira se formirati pješačke i biciklističke staze od jezera do Benče te dalje sve do Pirovca.
Članovi Brdsko-biciklističkog kluba Pakoštane istodobno su čistili planinarsko-pješačku stazu kroz kanjon Mernjača, gdje će se početkom ožujka održati MTB maraton, X. kolo XC zimske lige Dalmacije.
Nakon odrađenog velikog posla u više nego dobroj atmosferi druženje uz koristan rad završeno je zajedničkim ručkom u lučici Prosika.
(JUPP Vransko jezero/B-portal)


Skoči do alatne trake