Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Planirano rekordnih gotovo 135 milijuna kuna za sljedeću godinu: pomoć za novorođenčad, nabavku udžbenika, učeničke i studentske stipendije, EU projekti, Poduzetnički inkubator, turistički ured ili TIC i sustav kanalizacije neka su od obilježja proračuna za 2017.

Održana je trideset i četvrta pretposljednja u ovoj godini sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru na kojoj je nazočilo jedanaestero vijećnika od ukupno petnaest. Izostali su opravdano Ivan Sambunjak (HDSSD), Mirana Belamarić (HDSSD), Ante Lukačić (HDZ) dok je Ivan Babara (Nezavisna lista Ivan Babara) opravdano kasnio.
Radi racionalizacije troškova tiskanja materijala za sjednicu ovoga puta na čak 482 stranice, vijećnicima su materijali bili dostavljeni u elektronskom formatu te su stoga, po prvi puta, pratili tijek sjednice na prijenosnim računalima. Uz navedene, sjednici su nazočili još vijećnik u Skupštini Zadarske županije Tonči Šangulin, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Suzana Horvat-Kolanović, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo i financije Martina Mrkić, voditelj Odsjeka za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Davor Ivanović, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Nevenka Lukin, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Slavko Adžić Kapitanović, ravanteljica knjižnice Jelka Sipina, Nikola Kusijanović iz Bošane d.o.o., ravnateljica Dječjeg vrtića Esma Brzić, ravnatelj muzeja Draženko Samardžić, zamjenik predsjednice Savjeta mladih Grada Biograda na Moru Antonio Mikulić te građani Ante Fuzul i Mario Jeličić.

S osam glasova „za“ HDZ-ovih vijećnika i tri oporbena „protiv“, Slavice Jeličić (SDP), Mire Ražnjević (SDP) i Lea Zorice (Nezavisna lista Ivan Babara), usvojen je, otkad je ustrojena jedinica lokalne samouprave 1993. godine, rekordan proračun za sljedeću godinu u iznosu od 134.946.880,00 milijuna kuna. Proračun je izrađen prema uputama Ministarstva financija koji nalaže da se predvidi korištenje sredstava strukturnih fondova EU te učinci aktivnosti koje će se iskazati u sljedećim godinama kao, na primjer, povećanje nekih naknada, prodaja zemljišta i aktivnosti u poduzetničkim zonama. Planirani proračun veći je za oko 97 posto od prošlogodišnjeg i u njega je ukalkuliran manjak od prethodnih godina u iznosu od 13 milijuna kuna. Kao najznačajniji izvori prihoda istaknuti su komunalni doprinos, prodaja zemljišta i prihodi od poreza, a razvojni dio proračuna sačinjavaju projekti kao što su nastavak izgradnje knjižnice, kanalizacijskog sustava, uređenja ulica, proširenje i opremanje poduzetničkih zona, uređenje novog dijela gradskog groblja, sanacija odlagališta Baštijunski brig i izgradnja reciklažnog dvorišta. Isto tako planirana je obnova zgrade stare škole, izgradnja Poduzetničkog inkubatora, dogradnja dječjeg vrtića na Kosi i djelomična rekonstrukcija matičnog vrtića, izgradnja Turističkog ureda, zatim, Turističko-informativnog centra, rekonstrukcija ljetnog kina, sufinanciranje izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, projekt Aquantour i tako dalje.

Slavica Jeličić (SDP) rekla je da „skida kapu“ ako se ostvari ovako ambiciozan proračun ali istodobno izrazila i veliku sumnju u to. Tražila je pojašnjenje za stavke projekt Aquantour, zaštitnu konstrukciju modela potopljene galije kod otočića Gnalić, turistički ured, turističko-informativni centar, udruge LAG Laura, LAGUR Lostura i Hippocampus te Sidrašku županiju. Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) kazao kako Grad Biograd kao i drugi susjedni gradovi i općine te poslovni subjekti sudjeluje u sufinanciranju lokalne akcijske grupe (LAG-a) i lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR-a) koji pomažu građanima i poduzetnicima pri prijavi i dobivanju novčanih potpora iz državnih i EU fondova. Za Hippocampus Knez je kazao da se za ovu udrugu svake godine planira iznos u proračunu, međutim, do sada nije im nijedanput bio isplaćen. Za budući turistički ured kod rotora na ulazu u grad te Turističko-informativni centar u sadašnjim prostorijama Centra za socijalnu skrb Biograd na Moru, Knez je odgovorio kako je Grad prijavio oba projekta na natječaje kako bi povećao izglede da grad Biograd dobije reprezentativni prostor za kvalitetno predstavljanje turističke ponude. Sufinanciranje projekta Aquantour odnosi se na uređenje i opremanje budućeg TIC-a, dokumentaciju za muzej i ostale neinfrastrukturne aktivnosti kao što hidroarheloško istraživanje podmorja na Bošani. Projekt se priprema u suradnji s partnerima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obrazložio je gradonačelnik.

Na pitanje o modelu galije iz 16. stoljeća, ravnatelj muzeja Draženko Samardžić odgovorio je kako je model galije spremljen u suhoj marini u vlasništvu Karla Grunza, a prethodno je bio uskladišten u prostoru tvrtke Jadran tuna.
– Bilo je planirano da se model galije postavi ispred zgrade Zavičajnog muzeja, međutim, Konzervatorski odjel u Zadru nam nije dao suglasnost za to te je predložio da se izloži pored zgrade Komunalca. Napravili smo cjeloviti projekt kojeg je izradio AB Forum iz Zadra, predvidjeli smo sredstva kojim bi se financirala izrada zaštitnog paviljona ispod kojeg bi bio izložen za posjetitelje maketa broda u omjeru 1:4. Brod je napravljen od drveta i mora biti zaštićen od atmosferskih prilika. – kazao je Samardžić.
Glagoljaška udruga Sidraška županija, rekao je Samardžić, u svibnju iduće godine planira suorganizaciju velikog znanstvenog skupa u Biogradu na Moru u okviru 2017. godine koja je proglašena godinom glagoljice. Skup će se održati u suradnji sa Staroslavenskim institutom iz Zagreba, Sveučilištem u Zadru i Zadarskom nadbiskupijom.
Leo Zorica (Nezavisna lista Ivan Babara) komentirao je odluku o proračunu „kako se vidi da su izbori blizu“ te da je „gradonačelnik prihvatio velik dio amandmana koji su bili predlagani od jednog dijela oporbe“ što je Zorica posebno pohvalio.
U sklopu javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu za 2107. godinu s milijun i 186 tisuća kuna sufinancirati ili subvencionirat će se, među ostalim, oprema novorođenčeta, nabavka udžbenika za osnovnoškolce u iznosu od 300 kuna po učeniku, pučka kuhinja u organizaciji Caritasa, pogrebni troškovi, djelatnost dadilja za djecu, dodatni timovi hitne medicinske pomoći, projekt Biograd na Moru – zdravi grad, a pružit će se potpora i mnogim udrugama koje se bave pružanjem socijalne skrbi i zdravstvene zaštite.
Pravo na jednokratnu novčanu potporu imat će roditelji za prvo novorođeno dijete u iznosu od 1.000,00 kuna, za drugo novorođeno dijete 3.000,00 te za treće novorođeno 5.000,00 kuna.

S  deset „za“ i jednim suzdržanim glasom, usvojena je odluka o stipendiranju učenika i studenata kojom su utvrđeni uvjeti, kriteriji te postupak za ostvarivanje prava na dodjelu stipendija. U proračunu za stipendije planirano je 500 tisuća kuna, a primjedba je stigla od Ivana Babare (Nezavisna lista Ivan Babara) koji smatra da bi korisnici stipendija trebali vratiti novac Gradu Biogradu ako se nakon školovanja zaposle izvan grada Biograda.
Iz razloga povećanja izgleda za dobivanje financijskih sredstava putem natječaja iz nacionalnih ili EU fondova, vijećnici su donijeli odluke o osnivanju dviju javnih ustanova i jednog trgovačkog društva u suvlasništvu Grada Biograda i susjednih općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon, Pašman i Polača. Riječ je o Javnoj ustanovi Agencija za lokalni razvoj Sidraga, Javnoj ustanovi Turistička razvojna agencija Srce Dalmacije te trgovačkom društvu Iskorak novi Poduzetnički centar d.o.o.
– Moramo donijeti ovakve odluke kako bismo dobili bodove i pokazali da tom projektu poduzetničkog inkubatora prilazimo ozbiljno. Sve ovo radimo da bismo dobili bodove, a kada će to biti ne zna se. Neće se nitko, kako to netko na Faceu-u piše, „politički usidriti“. Evo predlažem da se ti jave na natječaj, možda budu oni. – rekao je Knez dodavši ako se ne ostvari krajnji cilj, a to je izgradnja zgrade poduzetničkog centra koja košta 30 milijuna kuna, sve ove javne ustanove i trgovačko društvo bit će ugašeni.

Jednoglasno prihvaćenom odlukom obustavljena je isplata sredstava za redovito financiranje političkih stranaka uz proračuna za 2016. godinu HDSSD-u zbog, kako se navodi u obrazloženju Državnog izbornog povjerenstva, nedostavljanja godišnjeg financijskog izvješća za 2015 godinu.
Prihvaćen je i Program rada Savjeta mladih Grada Biograda na Moru s financijskim planom za 2017. godinu.
Sljedeća sjednica Vijeća, posljednja u ovoj godini, održat će se u četvrtak 29. prosinca u 17 sati.


 

Skoči do alatne trake