Petak, 29 ožujka, 2024

Održana 32. sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru: Oporba prigovara zbog prodaje gradskog zemljišta, gradonačelnik Knez odgovara da se uvijek više kupuje nego što se prodaje!

Nakon ljetne stanke Gradsko vijeće Grada Biograda na Moru održalo je trideset i drugu sjednicu na kojoj od petnaestero vijećnika nije nazočilo četvero: Ivica Kapitanović (HDZ), Ivan Babara (Nezavisna lista Ivan Babara), Sanja Delin (HDZ) te Ivan Sambunjak (HDSSD). S dnevnog reda, na početku sjednice, na zahtjev Kluba vijećnika HDZ-a, jednoglasno su izostavljene tri točke: izmjene i dopune proračuna za 2016. godinu, odnosno, prvi ovogodišnji rebalans, polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za prvo polugodište ove godine te odluka o raspoređivanju novčanih sredstava iz proračuna za redovno godišnje financiranje političkih stranaka.
Tijekom Aktualnog sata Mira Ražnjević (SDP) upitala je zašto se prodaje gradsko zemljište i da li je to zbog toga da se „pokrpa“ gradski proračun. Gradonačelnik Ivan Knez (HDZ) kazao je kako se samo čeka trenutak da se gradonačelnika optuži za prodaju gradske imovine te naglasio kako je Grad Biograd kupio zemljišta od države u vrijednosti od oko 52 milijuna kuna, a od privatnih osoba od 15 do 20 milijuna kuna.
– Možemo obrnuti priču i reći da nećemo prodavati zemljište ali nećemo ni kupovati. Onda vlasnici obiteljskih kuća neće dobiti kanalizaciju, cestu i milijun drugih stvari. Prema tome, u svakom slučaju, uvijek se manje prodaje nego što se kupuje. – odgovorio je Knez.

sjednica-gradskog-vijeca-biograd-2016-09-14-3Slavica Jeličić (SDP) osvrnula se na i dalje aktualnu obnovu zemljišnih knjiga i geodetsko-katastarsku izmjeru na području grada Biograda i postavila pitanje hoće li se vlasnicima zemljišta retroaktivno vratiti novac, konkretno 700 kuna po suvlasniku nekretnine, budući da je prošle godine donesena sudska odluka o tome da se iznos koji vlasnici nekretnina plaćaju, ako se radi o više vlasnika, dijeli na suvlasnike zemljišta, a ne, kako je do ove odluke vrijedilo, po suvlasniku.
– Presudu suda iz studenog 2015. godine ne možemo primjenjivati na 2007. godinu nego od trenutka kada je ona stupila na snagu, od tada se može primjenjivati. Tada je bila na snazi ta naša odluka na koju su se građani žalili i imamo presude iz raznoraznih sudova iz cijele Hrvatske u kojima su te žalbe bile odbijene. Naša odluka je prihvaćena od suda i Gradsko vijeće može samo odlučiti kako će naplaćivati i na koji način. Zatim je donesena odluka Upravnog suda u Splitu koji je razmišljao skroz drukčije od svih ostalih općinskih sudova. Od trenutka kada je stupila na snagu, mi smo dužni držati je se. – pojasnila je Renata Mršić, voditeljica Odsjeka za upravljanje gradskom imovinom i komunalni sustav.
Na pitanje iste vijećnice, a tijekom rasprave o polugodišnjem izvješću o radu gradonačelnika za prvu polovicu ove godine, gradonačelnik Knez je kazao kako je na mjesto nedavno umirovljenog voditelja Odsjeka za gospodarstvo i financije Ivice Stopfera primljena Martina Mrkić.

sjednica-gradskog-vijeca-biograd-2016-09-14-1Ivan Sambunjak (HDSSD) više neće obnašati dužnost gradskog vijećnika zbog promjene prebivališta. Zahtjev je podnio pismenim putem, a tko će biti zamjena na jedno od dva mjesta s liste HDSSD-a, za sada još nije poznato. Jednoglasnom odlukom, dužnost u Odboru za statut, poslovnik i normativnu djelatnost Grada Biograda, umjesto Sambunjaka obnašat će vijećnik Ivan Babara.
S devet glasova „za“, dva suzdržana i nijednim „protiv“ usvojena je odluka o osnivanju Odbora za pripremu i održavanje Međunarodnog skupa o glagoljici. Sastav odbora čine prof. Božo Došen, dr.sc. Anica Vlašić-Anić, prof.dr.sc. Josip Lisac, prof. Ivan Šimunić, mons. dr. Pavao Kero, prof. dr.sc. Ivica Vigato i mag. theol. Draženko Samardžić. Skup će se održati u Biogradu na Moru u svibnju sljedeće godine.
Sa sedam „za“, jednim „protiv“ i tri suzdržana glasa prihvaćena je odluka o prenošenju u vlasništvo bez naknade Domu za starije i nemoćne osobe Sv. Ante nekretnine u vlasništvu Grada Biograda za potrebe pružanja usluga na području skrbi za starije i nemoćne osobe. Prema riječima Kneza, Grad je odredio dvije lokacije za izgradnju mirovinskih domova, jednu kod Specijalne bolnice za ortopediju, drugu preko puta hotela Biograd.
– Grad je sve odradio što se tiče dokumentacije, ne samo za ove lokacije nego i za onu na Kumentu gdje je predviđeno tisuću ležajeva. Pojavio se investitor i nadam se da će uskoro biti raspisan natječaj, da će onaj tko je zainteresiran kupiti to zemljište, započeti graditi iza Nove Godine i da će zaposliti hrvatsku sirotinju! – kazao je u obrazloženju gradonačelnik napomenuvši kako se ovaj projekt, kako je rekao „zbog loših pregovarača“ prilikom pristupanja Europskoj uniji, ne može financirati iz europskih fondova ali ako se projekt nazove hotelom za starije i nemoćne osobe, tada postoji mogućnost.

sjednica-gradskog-vijeca-biograd-2016-09-14-2Usvojena je odluka o raspisivanju javnog natječaja za prodaju zemljišta površine od 3 tisuće četvornih metara u Industrijskoj zoni Biograd, a za najpovoljnijeg ponuditelja za prodaju dvaju zemljišta površine 2 tisuće i tisuću i petsto četvornih metara po ukupnoj cijeni od 262 i po tisuće kuna, također u Industrijskoj zoni, izabrana je biogradska tvrtka Nave Marin.
Kao najpovoljnijem ponuditelju tvrtki C.P.I. Expertus d.o.o. iz Zagreba bit će prodano zemljište u blizini Srednje škole Biograd na Moru ukupne površine gotovo 5 tisuća kvadrata po cijeni od 1060,00 kuna po četvornom metru. Vijećnica Jeličić tražila je pojašnjenje od gradonačelnika zbog čega je ovo zemljište prodano po nižoj cijeni od one objavljene na natječaju, a koja je iznosila 1500,00 kuna po četvornom metru. Knez je podsjetio da je Gradsko vijeće Grada Biograda donijelo odluku da u slučaju da ne pristignu ponude koje cijenom odgovaraju natječaju, cijena nekretnine smanjuje se za 10 posto, a nakon i drugog pokušaja za još 20 posto. Odluka je prihvaćena sa sedam glasova „za“, tri „protiv“ i jednim suzdržanim.
Zadarska pivovara d.o.o., kao najpovoljniji ponuditelj, zaključit će s Gradom Biogradom ugovor o pravu građenja na četiri čestice zemlje u poslovnoj zoni K2 na Bućini ukupne površine gotovo 6 tisuća i sedamsto metara. Godišnju naknadu koju će ova tvrtka plaćati Gradu iznosi 116 tisuća kuna. Odluka je prihvaćena sa šest glasova „za“ i pet suzdržanih.
Ivan Mrkić više neće biti član Nadzornog odbora komunalne tvrtke Bošana d.o.o. budući da Mrkić istu dužnost obavlja i u Nadzornom odboru Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Biograda, a što nije u skladu sa zakonom s obzirom da se ova tvrtka i ustanova nalaze u poslovnom odnosu. Na mjesto Ivana Mrkića, kao treći član Nadzornog odbora Bošane d.o.o. imenovan je Marko Šarić.


Skoči do alatne trake