Utorak, 23 srpnja, 2024

Održan 26. Susret dalmatinskih klapa „Na vr´ sela“ u Sv. Filip i Jakovu: „Na čast puka koji je bio, na čast puka koji će doći“, rekao bi veliki Ljubo Stipišić Delmata

U Svetom Filip i Jakovu, na Trgu Na vr´  sela, pred prepunim gledalištem, održan je dvadeset i šesti tradicionalni Susret dalmatinskih klapa „Na vr´  sela“. U organizaciji Amaterske kazališne družine Kuntrata iz Sv. Filip i Jakova, suorganizaciji Općine Sv. Filip i Jakov, Zadarske županije i Zaklade Ljubo Stipišić Delmata, na priredbi posvećenoj očuvanju klapske baštine, nastupilo je šest klapa: muške klape Jacera iz Šibenika, Stine i Bošket iz Zagreba, ženske, Ventula iz Splita i Kapric iz Zadra te jedna mješovita, Kampaneli iz Donjih Kaštela. Iz opravdanog razloga izostala je muška klapa Stobreč iz Stobreča.
Klapa Jacera okupila se 2012. godine, a prije tri godine na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš osvojila je prvu nagradu stručnog povjerenstva na Večeri debitanata. U Sv. Filip i Jakovu pjevali su, između ostalih, „Drži na pameti“ i „Pod tvojim prozorom teče vodica“. Klapa Stine osnovana je 2013. godine, a za ovu prigodu izabrali su „Jesi lipa, vilo moja“ i „Nema boljeg“. Čine je petorica zagrebačkih studenata i prijatelja, porijeklom iz Dalmacije pa čak, jedan član, i iz Slavonije. Klapa Ventula osnovana je 2006. godine i sudionice su četiriju finala omiškog festivala. Pjevale su „Sagradit ću kuću“, „Hodi zbogom sunce moje žarko“ te obradu „Jadranska sol“. Klapa Kampaneli započela je s radom 2005. godine na poticaj nekadašnje klape Kaštela. Pjevali su „Grlice moja mila“, „Dvoje se milovalo drago“ te „Na kamenu bijelom“ Olivera Dragojevića. Klapa Kapric dobitnica je Srebrnog leuta 2013. godine na omiškom festivalu i u četiri navrata sudionice su finalne večeri. Za ovu večer odabrale su skladbe „Budila majka Ivana“, „Okruk selo“ te obradu od Putokaza pjesmu Tararajčica. Klapa Bošket osnovana je 2012. godine i finalisti su posljednjeg 50. jubilarnog izdanja Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Pjevali su „O ti Kate Katarino“, „Šaka zemje“ i „Jeno jutro prija zore“.
Autorske stihove, što za starim radni stolom, što sa prozora, čitali su poznati čakavski pjesnici sa zadarskog područja prorektor zadarskog sveučilišta Robert Bacalja te Zvonimir Sutlović.
Susret dalmatinskih klapa „Na vr’  sela“ prvi put održan je 1983. godine uz dvije stanke: od 1991. do 1993. godine te od 2001. do 2005. godine. Veliki Ljubo Stipišić Delmata ostavio je neizbrisiv trag u životu klapskog pjevanja u Sv. Filip i Jakovu. Osnovao je i bio, kratko vrijeme, voditelj filipjanske muške klape Cantus, dvostrukih sudionika završne večeri na omiškom festivalu.


Skoči do alatne trake