Petak, 19 travnja, 2024

U Biogradu otvoren International Fishing Expo: Sajam ribarske opreme, strojeva i alata u “najribarskijoj” županiji u Hrvatskoj

U Biogradu na Moru, na novoobnovljenom gatu na rivi u ribarskoj luci, svečano je otvoren  prvi međunarodni sajam ribarske opreme, strojeva i alata International Fishing Expo. Oko četrdeset izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije sudjeluje na trodnevnom sajmu, od 27. svibnja do 29. svibnja, u organizaciji Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Lostura sa sjedištem u Biogradu. Osim izlagačkog dijela, predviđeni su i stručni skupovi i radionice u hotelu Ilirija ali i gastro-kutak u kojem su, s ciljem promidžbe konzumiranja jadranske ribe i plodova mora, vrsni majstori kuhanja Matija Nikolić, Renato Kraljev te Marin Banović već prvog dana sajma započeli s pripremom morskog jelovnika.

international-fishing-expo-2016-otvaranje-6

Čast da otvori sajam u, recimo tako, najribarskijoj županiji, pripala je zadarskom županu i izaslaniku predsjednice Republike Hrvatske Stipi Zriliću. Uz njega, uzvanicima i izlagačima s nekoliko riječi obratili su se voditelj LAGUR-a Lostura Ivan Čupić, gradonačelnik grada Biograda Ivan Knez, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Goran Šarin, pomoćnica ministra turizma Martina Jantol, pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Hrg.

international-fishing-expo-2016-otvaranje-20– Ovo je bilo jako lijepo čuti tko je sve podupro ovaj prvi sajam. Ako je tako bilo na prvom sajmu, onda ste uspjeli. Ako ste za to upotrijebili europski novac da ovako nešto napravite, ponovno ste uspjeli. Ako kažemo da je ovo u predsezoni hrvatskog turizma na Jadranu, onda ste još više uspjeli! – istakao je Branko Hrg.
Organizator sajma LAGUR Lostura osnovan je 2014. godine, a od ove godine troškovi ureda, djelatnika, izrade Lokalne razvojne strategije u ribarstvu kao i ovaj sajam sufinanciraju se iz pripremne potpore odnosno Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020.
– Sajam je prepoznat kao primjer dobre prakse s ciljem promicanja ribarstva i povećanja potrošnje ribarskih proizvoda u Hrvatskoj. Vjerujemo da će svi prisutni iskoristiti ovu priliku za predstavljanje svojih proizvoda, razmjene iskustava, širenje poznanstava i dobru zabavu u večernjem programu. – rekao je Čupić.

international-fishing-expo-2016-otvaranje-7International Fishing Expo odvija se uz potporu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića, predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, Ministarstva poljoprivrede Uprave ribarstva, Ministarstva turizma, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Zadarske županije, Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, LAG-a Laura, Grada Biograda na Moru, Turističke zajednice grada Biograda i udruge Koordinacija koćara Hrvatske.

international-fishing-expo-2016-otvaranje-12Pomoćnik ministra Goran Šarin osvrnuo se na sigurnost plovidbe na moru i uvođenju novosti tzv. luka zakloništa što će, u slučaju nevremena, pridonijeti povećanju sigurnosti svih koji plove morem pa tako i ribarskih brodova.
International Fishing Expo sajam početak je korištenja jedne značajne mjere, naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura, kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo. Ovaj program odobren je krajem prošle godine i raspolaže s 350 milijuna eura.

international-fishing-expo-2016-otvaranje-33– Bilo je jako teško započeti ovaj projekt sajma jer u trenucima kada ribari nemaju dovoljno infrastrukture za iskrcaj ribe i vez brodova, započeti razgovarati o jednoj mjeri koja je nadgradnja na sve to, to je bilo jako teško. Ali moram pohvaliti sve, posebno g. Čupića koji je prvi ušao u to. Tu su i drugi predstavnici LAGUR-a i moram reći da se sada i ne bojim da nećemo iskoristiti sva sredstva. – kazao je Mišura.
Program otvaranja vodila je hrvatska glumica i televizijska voditeljica Doris Pinčić Rogoznica, a Lijepu našu i druge klapske skladbe izvele su članice ženske klape Karmel iz Turnja.


Skoči do alatne trake