Utorak, 23 srpnja, 2024

Škraping Pirates 2016: Omišanin Ante Pešić treću godinu zaredom pobjednik Ultre!

Lani bura, a ove godine jugo obilježili posljednja dva izdanja Škrapinga. Ove godine na najmasovnijoj treking utrci u Hrvatskoj sudjelovalo je više od tisuću i dvjesta „škrapera“ iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Italije, Makedonije, Norveške, Švedske i Švicarske. Izazovu škrapa i ljepoti otočne prirode mnogi nisu mogli odoljeti pa su unatoč jakom vjetru pristigli iz svih smjerova. Zbog jakog vjetra i nepristupačnosti terena, stazu u kategoriji Ultra organizatori su morali skratiti za nekoliko kontrolnih točaka, odnosno dužinu staze sa 47 na 38 kilometara. Uvjerljivu pobjedu u ovoj kategoriji u kojoj zbog oštrih stijena trkačima tenisice posluže samo za jedan dan, ostvario je Ante Pešić iz Omiša, treću godinu zaredom, istrčavši za tri sata i 53 minute, čak 25 minuta brže od drugoplasiranog Andraža Hribara iz Slovenije.
– Pobjedu posvećujem svome sinu koji ima urođene srčane mane. Moram proslaviti ovu pobjedu, zavrtiti janje. Drago mi kada „izgubim“ ovako kao što je lijepa fešta za dobru ekipu na moj račun! – rekao je nakon utrke Ante Pešić koji je, kao i mnogo puta do sada, nosio majicu s porukom „Veliko srce malom srcu“.
U ženskoj konkurenciji najbolja „ultrašica“ bila je Jelena Brezak s vremenom 6 sati i tri minute.

škraping-2016-13Izgleda da je „trekerima“ iz Omiša odgovaralo jako jugo pa je tako još jedan Omišanin zauzeo najviše mjesto na pobjedničkom postolju, ovoga puta u Challenger kategoriji. Bio je to Stipe Jerončić koji je 25 kilometara pretrčao za 2 sata, 1 minutu i 18 sekundi. Od natjecateljica u ovoj kategorija najbrža je bila Marjana Bačelić s vremenom 2:18:04.
Mark Tomek bio je najbrži u najmanje zahtjevnoj i najbrojnijoj kategoriji Light sa stazom u duljini 12 kilometara. Od žena prva kroz cilj prošla je Anica Hribar iz Slovenije.
Pozitivna atmosfera, veselo raspoloženje kako sudionika tako i domaćina osjećalo se tijekom cijelog ovog sportsko-turističkog događaja kojeg redovito prati i Sajam otočnih proizvoda Tkon. S ruksakom na leđima, dostatnom količinom tekućine, GPS-om i kartom s označenim točkama, sudionici su uživali u prirodnim ljepotama otoka Pašmana. Pogled na Kornatski arhipelag s jedne strane te na Biograd, Zadar i Vransko jezero s druge i uvale s pješčanim i kamenitim plažama mnoge će zaintrigirati da se vrate Pašmanu već na ljeto.

škraping-2016-15Znak za start Challenger i Light utrke dao je sportski direktor Škrapinga i veliki zaljubljenik u planinarenje Stipe Božić. Osim Božića, podršku Škrapingu da li su i neka druga poznata lica kao što su bivši vaterpolist Dubravko Šimenc, bivši boksač Stjepan Božić i model Nevena Dujmović-Prizmić. Prigodnu riječ u pred start održali su u ime organizatora općinski načelnik Goran Mušćet, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija, Dubravko Šimenc, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, voditeljica Sajma otočnih proizvoda Tkon Julijana Radović te dakako Stipe Božić.
Dan poslije glavne utrke održan je Škrapić na kojem je sudjelovalo više od dvjesto djece iz dječjih vrtića iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Pritom su budući „škraperi“ posjetili samostan sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu. Dio novčanih sredstava organizatori Škraping Pirates 2016 darovat će Udruzi hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije.


 

 

 

Skoči do alatne trake