Petak, 19 travnja, 2024

KUU “Maslina” iz Turnja obilježila 25 godina djelovanja: Predstavljena knjiga pok. Božidara Boška Budanovića “Zapisi o Turnju”

U Turnju, u prostorijama Mjesnog odbora Turanj, u povodu obilježavanja dvadeset i pete obljetnice od osnivanja Kulturno-umjetničke udruge „Maslina“ iz Turnja, predstavljena je knjiga „Zapisi o Turnju“ prerano preminulog voditelja spomenute udruge i zaljubljenika u svoj rodni zavičaj Božidara Budanovića.
Kako je i bilo najavljeno, djelo je trebala predstaviti voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar doktorica znanosti Jasenka Lulić-Štorić, međutim, zbog spriječenosti, to je učinila magistrica etnologije Nina Vigan iz Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

kuu-maslina-obljetnica-25-godina5– Svako kulturno-umjetničko društvo ima osobu koja pokreće rad KUD-a, istražuje, u trenucima zamorenosti nalazi snagu i motivaciju za daljnji rad. Upravo takav je bio Boško Budanović. Sjećam ga se kad je došao u Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar i pričao o svom projektu koji je sada pred nama dovršen – „Zapisi o Turnju“. – dio je osvrta na knjigu Jasenke Lulić-Štorić.
Božidar Budanović vezao je svoj svakodnevni posao uz prikupljanje građe posebno one koja se odnosila na običaje, tradiciju i bližu prošlost. U razgovorima sa starijim mještanima koji su voljeli sjećati se tradicijskog načina života u Turnju, Budanović je zapisivao njihova kazivanja.
– Građa o Turnju koju je ovaj vrijedni zaljubljenik u svoje mjesto, prošlost i običaje prikupio osnovno je polazište za etnološku analizu i daljnje istraživanje. – navodi se u osvrtu Jasenke Lulić-Štorić.

kuu-maslina-obljetnica-25-godina6Knjiga je tiskana u tristo primjeraka, na 104 stranice te sadrži 41 fotografiju i zemljovid. Nakladnik je KUU „Maslina“ Turanj, glavni urednik je profesor povijesti i arheologije Ivan Matković, a uredništvo čine još Jasenka Lulić-Štorić i Nevenka Pedisić. Knjiga je sastavljena od šest poglavlja: Povijesne crtice, Život nekada, Običaji, Udruge i sportski klubovi, Mali rječnik turanjskih riči i govora te Životopis autora i prodaje se po promotivnoj cijeni od 70 kuna. Akcentuaciju dijela rječnika obavili su Božidar Šimunić Anica Serdarević iz Matice hrvatske ogranak Zadar, a lekturu Ljiljana Ugrinić.
KUU „Maslina“ pokrenula je dovršetak izdavanja knjige, dakako, uz suglasnost njegove obitelji.
– KUU „Maslina“ je osnovana u prosincu 1990. godine na inicijativu Vesne Santini koju su podržale tadašnje članice, a što je detaljno opisano u knjizi našeg Boška. „Maslina“ je od osnutka do danas imala oko osamdeset članova, a sada ih broji oko četrdeset. Osnovana je s ciljem očuvanja izvornog folklora i običaja, kako našeg mjesta i županije, tako i cijele „Lijepe naše“. – rekla u uvodu predsjednica KUU „Maslina“ Jovita Pirović.

kuu-maslina-obljetnica-25-godina10„Zapisi o Turnju“ prva je knjiga uopće koja se bavi mjestom Turanj. Tiskanje knjige svojim donacijama potpomogli su Zadarska županija, Općina Sv. Filip i Jakov, Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov, Ljekarne Pirović, g. Joerg Opel iz Berlina i More Mandić d.o.o. iz Turnja.
– Kao veliki zaljubljenik u svoj kraj, Boško Budanović je dugo godina marljivo prikupljao sve o običajima, povijesti i životu u Turnju ali prerana smrt ga je spriječila da objavi svoje djelo. Prije nešto više od godinu dana kada smo dobili rukopis ove knjige, odlučili smo se na objavu. Poduzeli smo manje korekcije i poneku dopunu. – rekao je glavni urednik knjige Ivan Matković.
Prigodne darove i čestitke članovima „Masline“ na jubileju uputili su načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, direktorica Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov Klara Eškinja-Glavan, u ime KUD-a „Sv. Roko“ iz Sv. Filip i Jakova Ivan Eškinja Lantana te u ime Slovenskog likovnog društva „Lipa“ Jože Arzenšek. Poseban znak pažnje uz prigodan dar upućen je i članovima obitelji Božidara Budanovića.

kuu-maslina-obljetnica-25-godina4Zastupnik i predstavnik Zadarske županije u Hrvatskom saboru kulture Dragan Brzojapodsjetio je na riječi književnika Andrije Kačića Miošića koji je vodio brigu o hrvatskoj tradicijskoj kulturi: „Sačuvajte vjeru i pismo jer bez toga, braćo, narod nismo!“.
– Ta rečenica daje nam poticaj da nikada ne zaboravimo tradicijsku kulturu, a posebno ako je možemo na ovakav način ostaviti u naslijeđe za budućnost. – rekao je Dragan Brzoja uručivši predsjednici KUU „Maslina“ Joviti Pirović Srebrnu diplomu Hrvatskog sabora kulture za 25-ogodišnje aktivno sudjelovanje na području tradicijske kulture. Dodijeljena su i posebna priznanja pojedincima za desetogodišnju, petnaestogodišnju, dvadesetogodišnj i dvadesetpetogodišnju aktivnost u KUU „Maslina“.


 

Skoči do alatne trake