Petak, 19 travnja, 2024

LAG „Laura“ predstavila aktualne nacionalne i europske natječaje za dobivanje bespovratnih sredstava u ruralnom turizmu

Neprofitna organizacija Lokalna akcijska grupa „Laura“, čiji su članovi predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora, održala je u Biogradu u gradskoj vijećnici prezentaciju otvorenih i najavljenih nacionalnih i europskih natječaja za mikro, male i srednje poduzetnike. Više od tridesetoro zainteresiranih imalo je prigodu pobliže se upoznati s mogućnostima sufinanciranja projekata u turizmu iz nacionalnih i EU fondova, posebno u sektoru ruralnog turizma s osvrtom na potpore i mjere koje nudi „Program ruralnog razvoja 2014.-2020.“. Isto tako bilo je riječi o mogućnostima sufinanciranja izgradnje i opremanja novih ili rekonstrukcije i opremanja postojećih ugostiteljskih objekta kao što su hotel, aparthotel, turističko naselje, hotel baština ili difuzni hotel sukladno programu „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

lag-laura-prezentacija-eu-fondovi-6LAG „Laura“ osnovana je od strane Europske unije i od 2009. godine do danas u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, pravnim i fizičkim osobama te udrugama pripremila je i provela ukupno 66 projekata koji su sufinancirani sredstvima Republike Hrvatske, odnosno 30 projekata sufinanciranih sredstvima EU. Ukupna vrijednih prvih iznosi 4,6 milijuna kuna, dok onih europskih 7,1 milijun kuna. Jedini je LAG u Hrvatskoj koji je iskoristio sto posto mogućih sredstava namijenjenih za financiranje svojih djelatnika, edukacija i ureda. Neki od uspješnih projekata na području turizma sufinanciranih putem nacionalnih natječaja su Biogradski stol 2009, 2010 i 2011. godine, Turizam kroz regije, Croatia Harley Days, Hot Spot Croatia, Izrada dokumentacije za ljetnu pozornicu, Izgradnja bazena, Adaptacija i uređenje autokampa, Oprema za sportsko-rekreativni turizam i tako dalje. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, LAG „Laura“ je najaktivniji LAG u Hrvatskoj među ukupno njih 55. U Europskoj uniji ukupno djeluje više od dvije i po tisuće LAG-ova, a LAG „Laura“ predstavnik je hrvatskih LAG-ova u najvećoj Europskoj mreži za ruralni razvoj ENRD (European Network for Rural Development). Osnovni cilj „Laure“ je izrada Lokalne razvojne strategije 2014.-2020.“ koja će joj otvoriti mogućnost raspisivanja natječaja putem kojih će donositi odluke o sufinanciranju projekata na svojem području u razdoblju od pet godina.

lag-laura-prezentacija-eu-fondovi-8– Tri su načina financiranja projekta: vlastitim, bankovnim ili bespovratnim sredstvima. Ova posljednja bespovratna najteže je dobiti ali s druge strane – moguće je. Malo je lakše dobiti nacionalna bespovratna sredstva financiranja, nešto teže europska. Jedan manji dio je uspio zadovoljiti sve uvjete EU natječaja što znači da se može. – ukratko je uputio nazočne voditelj LAG-a „Laura“ Ivan Čupić.
Kada je riječ o javnom sektoru i projektima u turizmu, donedavno je bio otvoren natječaj Ministarstva turizma „Program razvoja turističke infrastrukture“ namijenjen za troškove izrade projektne dokumentacije koji u velikim projektima znaju biti i do nekoliko stotina tisuća kuna te za troškove izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije ili adaptacije, uređenja i opremanja objekata javne turističke infrastrukture. Natječaj „Program konkurentnost turističkog gospodarstva“ bio je namijenjen za privatni sektor i putem mjera A, B i C moglo se dobiti bespovratna sredstva za sufinanciranje povećanja standarda, kvalitete i dodatne ponude, unaprjeđenja poslovanja i održivi razvoj, korištenja novih tehnologija, poboljšanja socijalne uključenosti, razvoja posebnih oblika turizma te za internacionalizaciju i međunarodnu prepoznatljivost.

lag-laura-prezentacija-eu-fondovi-3– Možete kupiti zapravo sve. Ne mora biti novo, može i rabljeno, ne mora biti proizvedeno u EU, čak možete kupiti i zemljište bez obzira na vrijednost. Može se poboljšati poljoprivredna proizvodnja, čak i operativno poslovanje, odnosno, može se u jednom dijelu financirati plaće samih zaposlenika. – dodao je Hajduk.
Jedan od uvjeta je i procjena ekonomske veličine OPG-a koja mora iznositi od 8 do 50 tisuća eura. Procjenu izdaje Poljoprivredna savjetodavna služba, a maslinik od 2 hektara koji se nalazi na našem području zadovoljit će, savjetuje Hajduk, ovaj uvjet.
U okviru poljoprivredne djelatnosti, može se pokrenuti i nepoljoprivredna djelatnost poput bavljenja ruralnim turizmom pri čemu se mogu dobiti bespovratne potpore također u visini do 50 tisuća eura.
– Svatko tko ima OPG i nalazi se u određenom rangu, može pokrenuti turističku djelatnost u ruralnom području. Ulaganju mogu biti samo u naseljima do 5 tisuća stanovnika. – ističe Hajduk.
Prihvatljive aktivnosti za podmjeru 6.2. su građenje i opremanje turističke infrastrukture za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga, zatim, građenje i opremanje objekata u kojima se obavlja djelatnost tradicijskih obrta, građenje objekata za pružanje usluga u ruralnim područjima te građenje i opremanje objekta za preradu, skladištenje, pakiranje i izravnu prodaju lokalnih proizvoda. OPG mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava najmanje godinu dana, a minimalna ekonomska veličina mora biti tisuću eura. Nadalje, prihvatljive aktivnosti moraju biti u skladu sa strateškim ili planskim dokumentima jedinice lokalne samouprave, a korisnik mora imati i registriranu ugostiteljsku ili turističku djelatnost.
Podmjera 6.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava daje potporu u visini od 15 tisuća eura, a odnosi se na OPG-ove ekonomske veličine od 2 do 8 tisuća eura.

Podmjera 6.4. – Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima predstavlja nastavak podmjere 6.2. i namijenjena je onima koji se već neko vrijeme bave ruralnim turizmom, tradicijskim obrtima, pružanjem usluga ili preradom i prodajom lokalnih proizvoda.
– Ovdje se, za razliku od prethodnih podmjera sa 100-postotnim financiranjem, projekt sufinancira u 70-postotnom udjelu. Treba istaknuti kako će ugostiteljska djelatnost dobiti potporu jedino ako kupuje lokalne proizvode izravno od proizvođača koji su upisani u upisnik, dakle bez posrednika. To je bit seljačkog gospodarstva i ruralnog turizma. Tu ne ulazi npr. kava ili mineralna voda, dakle oni proizvodi koje nije moguće proizvesti na tom području. – pojasnio je Hajduk.

lag-laura-prezentacija-eu-fondovi-5Različiti su kriteriji odabira projekata, od stručne spreme i radnog iskustva nositelja OPG-a ili njegova člana, doprinosa stvaranju novih radnih mjesta, statusa zaposlenja nositelja OPG-a ili člana, utjecaja na okoliš do stupnja razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Prag prolaznosti je 25 bodova, a najveći mogući broj bodova je 50. Kako bi se mogao jamčiti uspjeh, Janko Hajduk savjetuje ostvarenje 50 bodova čime se povećavaju izgledi za dobivanje bespovratnih sredstava.
Treća točka prezentacije odnosila se na sufinanciranje projekata malih i srednjih poduzetnika u turizmu iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. koji  raspolaže s 304 milijuna kuna za razdoblje od 2014.-2016. godine.
– Namjena je ulaganje u izgradnju i realizaciju dodatnih sadržaja postojećih ugostiteljskih objekata iz skupine hoteli, odnosno vrsti: hotel, aparthotel, turističko naselje, hotel baština ili difuzni hotel, kategorije 3, 4 ili 5 zvjezdice. – rekao je Nikola Kučiš iz tvrtke Euro-Consulting.

Još su prihvatljive aktivnosti ulaganje u nematerijalnu imovinu, savjetodavne usluge koje pružaju vanjski konzultanti, sudjelovanje na sajmovima i usavršavanja i specijalizirani treninzi. Natječaj, odnosno Poziv podrške razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, otvoren je 15. listopada ove godine, a završava 31. prosinca 2016. godine. Provodi ga Ministarstvo poduzetništva i obrta.


Skoči do alatne trake