Petak, 14 lipnja, 2024

Zoran Pelicarić: “Naša misija i cilj su prosperitet poljoprivrede, obrtništva i turizma kao glavnih vrata razvoja

U hotelu „Villa Donat“ u Sv. Filip i Jakovu održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov u povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i nebeskog zaštitnika Sv. Roka. Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća Igor Pedisić pozvavši nazočne da minutom šutnje odaju počast poginulim hrvatske braniteljima u Domovinskom ratu. Himnu „Lijepu našu“ izveo je prvi tenor klape „Intrade“ Lovre Eškinja. Načelnik Zoran Pelicarić osvrnuo se na realizirane projekte i aktivnosti tijekom proteklih godinu dana.
– Radili smo intenzivno na ostvarivanju velikih projekata u cilju razvitka svih šest naselja koji su u tijeku i čiji dovršetak očekujemo do kraja ove godine ili najkasnije krajem sljedeće godine. To su: projekt Luka otvorena za javni promet lokalnog karaktera, višenamjenska, u Sv. Filip i Jakovu, projekt uređenja plaža u Turnju i Sv. Filip i Jakovu, projekt kanalizacije „Jadran 2“ što predstavlja završetak dionica Biograd na Moru i Sv. Petar, izlaganje katastarske izmjere za k.o. Raštane, projekt sanacije cesta, projekt Tržnica u Sv. Filip i Jakovu, projekt proširenja mjesnog groblja u Turnju, projekt izgradnje niskonaponske mreže i javne rasvjete u Raštanima Gornjim, projekt Poduzetnička zona u Sv. Filip i Jakovu te uređenje biciklističkih staza. – rekao je načelnik Pelicarić.

dan-opcine-sv-filip-i-jakov-5Isto tako, istaknuo je da će Općina Sv. Filip i Jakov raditi na dobivanju sredstava iz EU, županijskih i državnih izvora te da bez kvalitetnog rada na prostorno-planskoj dokumentaciji i rješavanju imovinskog-pravnih odnosa, to neće biti moguće.
U sklopu projekta većinom sufinanciranog EU sredstvima „Centar za obuku Sv. Filip i Jakov“ zaposlene su dvije djelatnice, općinska vijećnica opremljena računalima te je održano nekoliko radionica s ciljem lakše zapošljavanja nezaposlenih. Posebna briga vodi se o najmlađima, dodao je Pelicarić, te su izgrađena dječja igrališta Turnju i Sikovu. U Sv. Petru obnovljeno je igralište osnovne škole, boćalište i igralište za odbojku na pijesku. U Raštanima Gornjim, na novouređenom trgu, podignut je spomenik poginulom branitelju Zoranu Galešiću.

dan-opcine-sv-filip-i-jakov-16Naglašena je međunarodna suradnja te prijateljske veze Općine Sv. Filip i Jakov s zbratimljenim mađarskim gradom Mohačem i njegovim gradonačelnikom Joszefom Szekom.
Ovogodišnji laureati općinskih priznanja dolaze nam s područja sporta, obrazovanja i gospodarstva. Priznanja su dodijeljena učenici Antoniji Marčić iz Sv. Filip i Jakova zbog izvrsnih rezultata na državnoj maturi i osvojenog 1. mjesta iz kemije, sportašu i reprezentativcu u karateu Frani Mikuliću iz Raštana Gornjih zbog istaknutih rezultata u karateu na domaćim i inozemnim natjecanjima te također sportašu Žarku Pedisiću iz Turnja za izvrsne rezultate u kick-boksu i stjecanje prava na nastup na predstojećem europskom prvenstvu.

dan-opcine-sv-filip-i-jakov-15Brončani grb Općine Sv. Filip i Jakov uručen je Manfredu i Marion Nurnberger i Geraldu Geraisu, njemačkim državljanima koji su svojim donacijama svesrdno pomogli Dječjem vrtiću „Cvit“ i pridonijeli uređenju Lovačkog doma Zbora lovaca Raštane u Raštanima. Srebrni grb dodijeljen je Ivanu i Evi Gregurić zbog značajnog doprinosa u obnovi sakralnih objekta na području općine. Zlatni grb Općine Sv. Filip i Jakov ove godine uručen je turističkoj tvrtki „Ilirija d.d.“ iz Biograda na Moru zbog iznimnog doprinosa u ostvarenju mnogih općinskih projekta i brojnih donacija. Najviše općinsko priznanje u ime „Ilirije“ primio je predsjednik Uprave Goran Ražnjević.
– Nas u „Iliriji“ u užem smislu ima oko 500 zaposlenika i lijepo što mnogi od njih nose domaća imena kao što su Šime, Jure, Marko…. Još je ljepše što, u širem smislu, zapošljavamo još najmanje 500 ljudi. Najdraže mi je reći da je toliko puno mladih članova obitelji iz Sv. Filip i Jakova koji rade u marini ili ovdje u našem hotelu u Sv. Filip i Jakovu. Gotovo 90 posto sezonskih zaposlenka su s područja Općine Sv. Filip i Jakov, šef ovog objekta je Filipjanac, šefica kuhinje iz Draga, šefica recepcije iz Turnja… Ma što li je ljepše reći nego da je to smisao života i gospodarenja! – kazao je u ime nagrađenih Goran Ražnjević.
Svečanoj sjednici nazočili su, između ostalih, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, saborski zastupnik Milan Jurković, predsjednik HGK – Županijske komore Zadar Dario Jurin, direktorica Klara Eškinja-Glavan, predsjednica županijskog ogranka Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Nevenka Marinović i načelnici općina Tkon i Galovac Goran Mušćet i Marin Gulan.
Za kraj, svojom izvedbom prisutne je oduševio još jedanput Lovre Eškinja kojeg su na violi pratili Ivan Hut i Jurica Brzić na gitari.


Skoči do alatne trake