Subota, 20 travnja, 2024

Školski medni dan u Pakoštanima: Promocija hrvatskih pčelinjaka i važnosti unosa meda u prehrani djece

U Osnovnoj školi Pakoštane, na dan svetog Ambrozija sedmog prosinca, zaštitnika pčela i pčelara, s ciljem promocije hrvatskih pčelinjaka i važnosti unosa meda u prehrani djece, održan je Školski medni dan.U programu koji se na nacionalnoj razini po prvi puta provodi u svim osnovnim školama, sudjelovali su osnovnoškolci-prvaši iz matične škole u Pakoštanima te dvjema područnima – u Dragama i Vrani.

Obilježavanjem Školskom mednog dana bilo je obuhvaćeno ukupno tisuću petsto osamdeset i devet učenika prvih razreda s područja Zadarske županije. Učenike, učiteljice i uzvanike, zamjenika župana Šimu Mršića, pročelnika za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivana Šimunića, županijske vijećnike Željka Dilbera i Dalibora Barešića, predstojnicu područnog ureda Zadar Hrvatske poljoprivredne agencije Dolores Barać te pomoćnicu pročelnice Ureda župana Renatu Kapitanović pozdravio je domaćin ravnatelj škole Andrija Vanjak.

Nakon prigodne predstave u izvedbi prvaša, županijski dužnosnici i vijećnici djeci su uručili prigodne darove – staklenke meda hrvatskog proizvođača meda i pčelara Ivice Krapića iz Starigrad-Paklenice.
Školskim mednim danom namjera je podići svijest djece od rane dobi o potrebi konzumiranja lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i bioraznolikosti buduću da 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnja hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

Uporaba jedinstvene nacionalne staklenke za med i pčelinje proizvode dovodi do prepoznatljivosti i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu. Programom se želi promicati med lokalnih proizvođača, odnosno hrvatskih pčelinjaka, čime im se daje primjeren značaj kao i doprinos zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe.



 

Skoči do alatne trake