Petak, 29 ožujka, 2024

Na ovo se dugo čekalo: Potpisanim ugovorom darovano državno zemljište na Rabatinu Općini Sv. Filip i Jakov za poticanu stanogradnju

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić i ministar državne imovine Goran Marić, u nazočnosti župana Zadarske županije Božidara Longina i vijećnika i predsjednika Vijeća Općine Sv. Filip i Jakov, svečano su potpisali ugovor o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske Općini Sv. Filip i Jakov. Radi se o građevinskom zemljištu u Sv. Filip i Jakovu na predjelu Rabatin, prema urbanističkom planu uređenja stambene, mješovite-pretežito stambene te javne i društvene namjene. Građevinsko zemljište ukupne površine od 40 tisuća četvornih metara, koje ovim potpisom ugovora iz državnog vlasništva prelazi u općinsko, vrijedno je, prema procjembenom elaboratu ministarstva, 36 milijuna i 230 tisuća kuna.

– Zemljište ćemo za nula kuna dati za izgradnju stanova iz programa društveno poticane stanogradnje (POS). Cijena kvadrata bit će 800 eura, a budući da smo šesta kategorija razvoja, mlade obitelji će imati popust od 25 posto, što znači da će kvadrat stana biti 600 eura. Ta sva sredstva uložit ćemo u gradnju infrastrukture jer morate znati da matična škola u Sv. Filip i Jakovu, koja broji 350 učenika, nije spojena na sustav odvodnje fekalnih voda, nisu izgrađeni pristupni putevi, nogostupi ni javna rasvjeta. Meni ono najvažnije je ministrova želja da nazoči početku gradnje, i još važnije, trenutak kada se bude čuo prvi plač djeteta jer tek onda ima sve smisla u našoj domovini Hrvatskoj. – naglasio je Pelicarić.
S pripremom zemljišta Općina počinje već početkom studenog ove godine, a natječaj će biti objavljen početkom sljedećeg tjedna.

Na jednoj od sjednice Vlade tijekom sredinom prošlog mjeseca usvojena je odluka o darovanju navedenog zemljišta na Rabatinu Općini Sv. Filip i Jakov. Predio Rabatin zamišljen je kao stambeno naselje u potpunosti opremljeno komunalnom infrastrukturom kojim će se urbanizirati prostor oko osnovne škole. Darovanjem zemljišta pruža se prilika mladim obiteljima da riješe stambeno pitanje i da ne isele iz svojeg zavičaja. Projekt će svojim položajem i urbanističkim rješenjima, od pravilnog rastera ulica, nogostupa s obje strane, do uređenja zelenih površina, podići naselje i Općinu Sv. Filip i Jakov na čijem području ne postoji pravilno planirana stambena zona.

– Ukupno je 65 građevinskih zemljišta od čega ćemo, ovisno o potrebama, dio izdvojiti za gradnju POS stanova namijenjenih našim ljudima koji jednostavno financijski ne mogu sebi priuštiti gradnju kuće. Manji tereni prosječne površine oko 350 četvornih metara bit će za obitelji za gradnju obiteljske kuće. Cijena kvadrata zemljišta, prema procjeni sudskog vještaka, je 65 eura. Na kraju, imamo i većih terena gdje je planirana gradnja zgrada, nešto slično kao i u Biogradu, sa šest stambenih jedinica. – pojasnio je načelnik Pelicarić dodavši kako je Općina dugo ovo čekala, a korijen svega je Ministarstvo državne imovine.
Župan Zadarske županije Božidar Longin kazao je kako je Ministarstvo državne imovine ministarstvo od kojeg Županija puno očekuje ali i puno dobiva.

Ministar Goran Marić razjasnio je odmah na početku kako bi „uzalud bilo i trideset ministarstava državne imovine da nije bilo novog državnog zakona.“
– Novi Zakon o upravljanju državnom imovinom stupio je na snagu u lipnju ove godine. Niti jedna prošla Vlada do sada nije previdjela aktiviranje državne imovine za poticanu stanogradnju. Ova Vlada je to napravila i prepoznala važnost reanimacije života u cijeloj Hrvatskoj. Da je to bilo prije deset ili petnaest godina ranije, onda bi posljedice bile manje, a poznato je koliko s depopulacijom i odlaskom mladih imamo problema. – rekao je Marić nazvavši današnji događaj „darivanjem tla pod nogama“ bitnim za demografski rast.

Ministar Marić pozvao je Općinu Sv. Filip i Jakov da ne stane na ovome već da nastavi i sa zapadne osnovnoškolske zgrade na području Turnja gdje, kako je rekao, ima još prostora za darovanjem državnog zemljišta u svrhu poticane stanogradnje.



 

Skoči do alatne trake