Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Sajam „Luka i igara“ na Kamenjaku: Izvorni proizvodi lokalnih malih proizvođača u prvom planu

Na atraktivnom vidikovcu Kamenjak u Parku prirode Vransko jezero, s kojeg se otvara jedinstven pogled na Vransko jezero, Kornatsko otočje, otoke Murter, Vrgadu i Pašman, održan je peti Sajam lokalnih proizvoda „Luka i igara“. Svoje izvorne proizvode ponudilo je dvadeset i tri obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, većinom s područja Ravnih kotara odnosno zaleđa Parka prirode Vransko jezero: iz Radošinovaca, Vrane, Banjevaca, Stankovaca, Benkovca, Pirovca i Biograda na Moru. Ove godine, zbog veće zainteresiranosti, sajam je postao dvodnevan tijekom kojeg su domaći mali proizvođači predstavili istinsko bogatstvo našega kraja, u pravom planu rešte luka, kapule, zatim, različito povrće i voće, od mahunarki, badema, do suhih smokava, potom, maslinovo ulje, kozji sir, raznovrsni likere, vino a našlo se i kozmetičkih proizvoda poput sapuna, krema i eteričnih ulja.
– Ovaj sajam je provjerena formula koja je ove godine proširena jer prvi put trajemo dva dana. Izlagači su mahom domaći mali proizvođači i sve je izvorno i zdravo. Drago mi je da ljudi iz Ravnih kotara dobiju priliku predstaviti svoje proizvode, između ostalih lokacija, i na ovom našem prekrasnom vidikovcu koji je glavna atrakcija Parka prirode Vransko jezero. Na taj način dobivaju priznanje za svoj trud, ne samo formalno, već i od tržišta koje ih prepoznaje i, eto, da uspiju i nešto zaraditi. – rekao je ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin.
Posebnu pozornost privuklo je autohtono jelo Ravnih kotara i Bukovice prisnac kojeg su mnogi poželjeli kušati a oni znatiželjniji upoznati se s tradicijskim načinom pripremanja ovog jednostavnog ali ukusnog pučkog jela ispod peke.
– Ovo je prigoda da pokažemo i sami sebi što imamo, da se mali lokalni proizvođači više druže i razmijene iskustva te da ljudima koji su došli na more pokažemo ljepote i bogatstvo unutrašnjosti. – dodao je Katičin.
Osim navedenog, jedan od ciljeva je i potaknuti razvoj ruralnog turizma i agroturizma, odnosno stvaranje novih smještajnih kapaciteta na području Ravnih kotara, posebno u zaleđu Parka prirode Vransko jezero u mjestima kao što su Vrana, Radošinovci, Banjevci i Kašić.
Doprinos očuvanju narodnih običaja i promidžbi tradicijske kulturne baštine dali su članovi Kulturno-umjetničkog društva „Vrana“ iz Vrane. U zabavnom i opuštajućem dijelu sajma, prvog dana u subotu zasvirala je skupina Shine dok je sljedećeg dana u nedjelju, uz pratnju mandoline i gitare, zapjevala muška klapa Fumada iz Sv. Filip i Jakova.



 

Skoči do alatne trake