Subota, 20 travnja, 2024

“Brodom po Pašmanskom kanalu”: Nastupilo osam kulturno-umjetničkih društava, Neda Pavić i Divna Peričić najvještije u igrama

Na Velikom mulu u središtu Sv. Filip i Jakova, u organizaciji domaćeg Kulturno-umjetničkog društva Sv. Roko i Općine Sv. Filip i Jakov, održana je osma kulturno-umjetnička manifestacija „Brodom po Pašmanskom kanalu“. Pod sloganom „Povežimo otok i obalu“ nastupilo je osam kulturno-umjetničkih društava pristiglih brodom „Neviđanka“: „Kukljica“ iz Kukljice, „Sv. Luka“ iz Ždrelca, „Bokolje“ iz Dobropoljane, „Nevijana“ iz Neviđana, „Pakoštane“ iz Pakoštana, „Zlatna luka“ iz Sukošana, „Sv. Roko“ iz Sv. Filip i Jakova te kao posebni gosti „Seljačka sloga“ iz Gređana kraj Topuskog.

U uvodu cjelovečernjeg programa, kojeg je vodila Branka Pelicarić, goste i gledatelje je pozdravio općinski načelnik Zoran Pelicarić uputivši iskrene zahvale prvom čovjeku filipjanskog KUD-a „Sv- Roko“ Ivanu Eškinji Lantani, neumornom i iznimno vrijednom predsjedniku društva. Pelicarić je ovom prigodom posebno naglasio važnost očuvanja kulturne baštine, kako rodnog kraja, tako i cijele Zadarske županije i domovine.

Između nastupa, na posebnom osmišljenom mjestu na kamenoj stijeni uz pozornicu, članovi društava recitirali su stihove pjesama, što vlastitih, što lokalnih pučkih pjesnika. Bili su to redom Ive Baričić-Barba, Marija Mršić, Mirjana Veleslavić-Nadinić i Željko Sutlović.
Posjetitelji su imali prigodu uživati u posebno pripremljenim izvornim specijalitetima, od srdela s gradela, daganja na buzaru, do rižota.

U zabavnom dijelu, kojeg je vodio Goran Ferara, članovi društava odmjerili su snage u vještinama nošenja „kabla“ na spari te, u znaku Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, nogomet u fuštanu. Najspretnije su se pokazale članice KUD-a „Zlatna luka“ iz Sukošana pobijedivši u obje igre: U nošenju kabla na glavi Neda Pavić a u nogometnim vještinama Divna Peričić. Zaslužene nagrade, kosu, „sić“ i bat uz bukete cvijeća, darovao im je u ime organizatora predsjednik KUD-a „Sv. Roko“ Ivan Eškinja Lantana.



 

Skoči do alatne trake