Srijeda, 24 travnja, 2024

Održan sastanak župana s gradonačelnicima i načelnicima: Glavna tema priprema za predstojeću glavnu turističku sezonu

U Zadru, u Maloj vijećnici Zadarske županije, župan Božidar Longin održao je redovni sastanak s načelnicima i gradonačelnicima Zadarske županije. Jedna od osnovnih tema sastanka bila je priprema i spremnost jedinica lokalnih samouprava, poglavito priobalnih i otočnih, za glavnu turističku sezonu kada se broj ljudi u izrazito turističkim središtima poveća i za do četiri puta. Župan Longin podsjetio je na prošlogodišnje elementarne nepogode, od suše, požara do poplava zbog obilnih kiša i istaknuo važnost preventivnog djelovanja u slučaju eventualnih pojava novih nepogoda.

– Sljedeći tjedan dogovorit ćemo ciljani sastanak predstavnika jedinica lokalnih samouprava, prije svih priobalnih i otočnih, s predstavnicima policije, carine, porezne uprave, županijske lučke uprave, državne lučke uprave i lučkom kapetanijom vezano za ono što je postalo gotovo svakodnevica: “divlji” kamperi kojih ima sve više, “divlji” čarteri koji se događaju uz cestu i na moru, “divlji” vezovi koji nastaju gdje god netko želi baciti „bovu“ i nažalost još i to naplaćuje. – izjavio je Longin navodeći negativan primjer pojedinca koji je ispred svoje kuće postavio, ni manje ni više, nego trideset „bova“.

Na konferenciji za medije nakon završenog sastanka sudjelovali su, uz župana Longina i njegove zamjenike Šimu Mršića i Šimu Vickovića, Zoran Morović kao predstavnik jedne otočne općine, Zoran Pelicarić kao predstavnik jedne priobalne općine te Davor Lončar kao predstavnik jedne ravnokotarske općine Zadarske županije.
Posebna briga uz preventivno djelovanje vodit će se o opskrbi vodom otočnih općina ali i drugih općina koje budu zahvaćene eventualnom sušom. Istaknuta je važnost realizacije projekta gospodarenja otpadom odnosno izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

– Nadalje, dat ću sve od sebe da sva mjesta u županiji, uključujući i otočna, dobiju pitku tekuću vodu. Isto tako, vrlo nam je bitna i odvodnja koja je definirana kroz aglomeracije: aglomeracija Biograd na Moru-Pašman-Tkon, aglomeracija Kali-Preko, aglomeracija Bibinje-Sukošan- Zadar gdje još treba definirati neke detalje i aglomeraciju Zapad koja obuhvaća općine Vir, Privlaka, Vrsi i grad Nin. – rekao je Longin.
Nedefinirane aglomeracije, koje će biti obuhvaćene izradom velike studije, su grad Benkovac, općine Sali, Starigrad, Jasenice, Novigrad, Škabrnja, Stankovci, Polača, Galovac i tako dalje.

Načelnik Općine Sali Zoran Morović naglasio je izradu studije Hrvatskih voda o rješavanje vodoopskrbe zadarskog arhipelaga, a koja se temelji na dovođenju vode s kopna iz dva smjera, kao važnim korakom prema konačnom rješavanju problema s vodom. Isto tako, problem nedostatka ljekarne na Dugom otoku bit će u skoro vrijeme riješen budući da je raspisan natječaj uz mogućnost sufinanciranja Općine Sali.
Načelnik Općine Poličnik i saborski zastupnik Davor Lončar istaknuo je zadovoljstvo u rješavanju problema mreže odvodnje kroz aglomeraciju. U tijeku je izrada studija isplativosti i zaštite okoliša, dodao je Lončar, koja će dati relevantne podatke za izradu projektne dokumentacije. Dodao je kako su obavljeni razgovori s novim ulagačima, većinom stranim tvrtkama orijentirane na proizvodne djelatnosti, a koja bi stvorila do 2 tisuće radnih mjesta. Naglasio je jako dobru popunjenost turističkih kapaciteta na području Općine Poličnik pretežno kuća za odmor s bazenom, ponajviše na području Briševa i Murvice.

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić podržao je županove redovne sastanke s načelnicima i gradonačelnicima tijekom kojih se ponekad vode i „teški“ razgovori ali se rješavaju mnoga pitanja u lokalnim sredinama.
– Početkom sljedeće godine, kroz projekt Aglomeracija Biograd na Moru-Pašman-Tkon, a koji obuhvaća i Općinu Sv. Filip i Jakov, počet ćemo koristiti iznos od nešto više od 500 milijuna kina plus PDV. Želio bih naglasiti da postoje lobiranja što je i normalno u politici i to je ono što naš župan radi za svoj kraj odnosno županiju kroz mjesto u Upravnom vijeću Hrvatskih voda. – rekao je Pelicarić.

U Općini Sv. Filip i Jakov, kada je o ruralnom turizmu riječ, iznio je pomalo nevjerojatan ali točan podatak Zoran Pelicarić, popunjenost kapaciteta u zaobalnom dijelu općine bolja je od apartmana u prvom redu do mora ako nema dodatni sadržaj. Jedna od strateški važnih općinskih odluka temeljene na peticiji žitelja, s ciljem ponajprije razvoja otočnog turizma, bila je, istaknuo je Pelicarić, izdvajanje Bapca iz naselja Turanj i stjecanje statusa samostalnog naselja.



 

Skoči do alatne trake