Petak, 29 ožujka, 2024

Nova ribarska luka u Biogradu na Moru: Potpisan sporazum o sufinanciranju izrade projektno-tehničke dokumentacije vrijedan 1,5 milijuna kuna

U Biogradu na Moru, u gradskoj vijećnici, između državne tajnice za more Maje Markovčić Kostelac u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Davora Škibole, ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar, svečano je potpisan sporazum o sufinanciranju izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje ribarske infrastrukture luke Biograd na Moru.
Uz potpisnike sporazuma vrijednog 1 i po milijun kuna, svečanom činu u Biogradu na Moru nazočili su i gradonačelnik grada Biograda na Moru Ivan Knez, župan Zadarske županije Božidar Longin, predsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru Tonči Šangulin, dogradonačelnik Marijan Stopfer, pročelnik županijskog ureda za more i turizam Krešimir Laštro, voditelj LAGUR-A Lostura Ivan Čupić i predstavnici drugih institucija koje sudjeluju u projektu.

Državna tajnica Maja Markovčić Kostelac kazala je da je Zadarska županija najribarskija županija s obzirom na izgradnju ribarskih luka odnosno ribarskih bazena u javnim lukama, konkretno, u Gaženici u Zadru i Veloj Lamjani na otoku Ugljanu. Dodala je kako se radi o državnih financijskim sredstvima i sredstvima HBOR-a i najavila, za početak, proširenje trajektne luke u Biogradu na Moru koje će osigurati kvalitetniju povezanost s otokom Pašmanom.
Gradonačelnik Biograda Ivan Knez zahvalio se Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Zadarskoj županiji što je prepoznala za Biograd posebno važan projekt čija priprema, kazao je Knez, traje već osam godina. Za biogradsku luku, dodao je biogradski gradonačelnik, vezano je trideset ribarskih brodova iz istočnog dijela naše županije ali i, kada je o preradi riječ, poslovne zone u Gračacu i Stankovcima.

Župan Božidar Longin potkrijepio je epitet najribarskije županije brojkama kazavši kako u ukupnoj proizvodnji marikulture, Zadarska županija sudjeluje sa 80 posto kada je riječ o uzgoju bijele ribe, sa 75 posto u uzgoju tune, do 50 posto u ulovu plave ribe dok je udio u uzgoju školjaka nešto manji – oko 17 posto. U našoj županiji obavlja se iskrcaj oko 35 posto ukupnog ulova riba i drugih morskih organizama u Hrvatskoj i to na 44 iskrcajna mjesta. Uzgoj ribe značajna je izvozna grana u Zadarskoj županije, na europsko tržište, isto tako i svjetsko, poglavito prema Japanu. Longin je posebno naglasio zadovolsjstvo što je Grad  Biograd na Moru prepoznao način širenja ribarske infrastrukture koja ne smije biti ograničena te mora imati brz protok robe i kvalitetnu prometnu povezanost. Kao dobar primjer istaknuo je ribarsku luku u zadarskoj Gaženici čime je Zadar, rekao je župan, postao „lučka metropola Mediterana.“

Davor Škibola rekao je kako se u biogradskoj luci godišnje iskrca 4100 tona ribe te da će se ovim projektom riješiti velik problem stvaranja gužve za vrijeme turističke sezone. Dodao je kako je u tijeku izgradnja luke Tkon koja će s budućom ribarskom lukom u Biogradu činiti zajedničku cjelinu.
Potpisivanjem sporazuma, kojim će se sufinancirati dokumentacija potrebna za prijavu projekta za financiranje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. godine, omogućit će rješavanje višegodišnjeg pitanja uređenja iskrcajnih mjesta za ribarske brodove u biogradskoj luci. Izgradnjom nove luke na novoj lokaciji u istočnom dijelu grada na Kumentu, omogućit će se organizirano pristajanje brodova svih kategorija u lukama otvorenima za javni promet. Naime, u većini postojećih luka trenutno nisu prikladno riješena iskrcajna mjesta za ribarske brodove pa ribari koriste lučko područje u operativnom dijelu luka otvorenih za javni promet.

Ovo je samo jedan u nizu uspjeha koje Grad Biograd na Moru bilježi u povlačenju bespovratnih sredstava iz nacionalnih i EU izvora. Samo u 2017. godini su odobreni projekti ukupne vrijednosti preko 50 milijuna kuna, a predviđa se da će ta brojka po prvi puta premašiti vrijednost od 100 milijuna kuna u kojima je Grad Biograd na Moru nositelj, partner ili suradnik. Radi se o projektima: Izgradnja i opremanje poduzetničkog inkubatora Biograd, Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta Biograd, Rekonstrukcija Turist info centra, u partnerstvu s nositeljem Parkom prirode Vransko jezero, Izgradnja Centra za socijalnu skrb, u partnerstvu s nositeljem Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te cijeli niz projekata koji čekaju odobrenje nadležnih tijela ili su trenutno u pripremi.
Osim luci u Biogradu na Moru, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u srpnju ove godine dodijelilo je 7 milijuna kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju ribarske infrastrukture i u lukama Vela Lamjana, Gaženica, Brižine, Peleš, Novalja i Sustjepan.
Programom državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet za razdoblje 2017.-2020. godine otvara se mogućnost, po prvi puta, korištenja 80 milijuna eura nepovratnih sredstava Europske unije za financiranje potencijalnih projekata iz svih 28 hrvatskih lučkih uprava u sedam obalno-otočnih županija. Radi se o projektima koji trebaju pridonijeti većoj dostupnosti otoka tijekom cijele godine, boljim uslugama za putnike, većoj ekološkoj održivosti i sigurnosti prometa, boljem upravljanju prometom, dostupnosti zapošljavanja, obrazovanja te drugih usluga od interesa za otočnu zajednicu.


 

Skoči do alatne trake