Srijeda, 24 travnja, 2024

Nositelji oznake “Hrvatski otočni proizvod” s otoka Pašmana predstavili svoje proizvode u Münchenu: Oko stotinu posjetitelja uvjerilo se u kvalitetu izvornih otočnih proizvoda!

U organizaciji Turističke zajednice općine Tkon i Općine Tkon, u uredskom prostoru njemačko-hrvatske tvrtke Maluni, izlagači i nositelji prestižne oznake Hrvatski otočni proizvod s otoka Pašmana sudjelovali su na jednodnevnom Kućnom sajmu hrvatskih otočnih proizvoda u Münchenu.

kucni-sajam-hrvatskih-otocnih-proizvoida-muenchen-39Izvorni otočni proizvodi izazvali su značajnu pozornost posjetitelja, brojne hrvatske zajednice koja živi u Njemačkoj, i Nijemaca, što ljudi iz poslovnog svijeta, što onih koji su lijepim uspomenama trajno povezani s hrvatskim Jadranom. Veliku potporu i domaćinstvo ovom specifičnom sajmu pružili su njemačko-hrvatska udruga Dvori i njen predsjednik Aleksandar Lukin, vlasnik tvrtke Maluni za proizvodnju i prodaju vina Stjepan Čuljak, pokretačica i voditeljica projekta Hrvatski otočni proizvod Ljubica Ajduković-Ugarković u ime pokrovitelja sajma Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Muenchenu Kristijan Žarković u ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

kucni-sajam-hrvatskih-otocnih-proizvoida-muenchen-33– Zahvalili bismo organizatorima sajma što su prepoznali važnost projekta Hrvatski otočni proizvod koji ove godine obilježava desetu obljetnicu svog postojanja. Uključuje 249 otočnih proizvođača s 24 naša otoka i poluotoka Pelješca koji po Zakonu o otocima također pripada otočnom okruženju. Imamo 739 proizvoda i proizvodnih linija koji su se kroz ovih deset godina svojom kvalitetom priključili našem projektu. Ovdje će se pojaviti kupci zainteresirani za ovakav tip proizvoda koji se proizvode u malim serijama, vrhunske kvalitete i koji se rade, u najvećoj mogućoj mjeri, isključivo od domaće sirovine i po tradicionalnim recepturama. Nadamo će im ovaj kontakt otvoriti nove perspektive i da će klijenti doći na naše otoke, tamo konzumirati i uzimati te proizvode, a da će otočni proizvođači moći producirati male serije i slati ih u ovakve sredine. – naglasila je Ljubica Ajduković-Ugarković.

kucni-sajam-hrvatskih-otocnih-proizvoida-muenchen-53Kućni sajam hrvatskih otočnih proizvoda u Münchenu je prvi sajam ovakvog formata u kojem su sudjelovali izlagači sa samo dva otoka, Pašmana i Ugljana, u manjem i intimnijem izložbenom prostoru s naglaskom na komunikaciju između izlagača i interesenata. Približavanje malih proizvođača poslovnim partnerima i kupcima, ne samo na otoku već i izvan domovine, osnovna je misao i motiv posjeta Pašmanaca Bavarskoj.   
– Ovaj sajam organiziran je kako bi izlagači i nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod ostvarili kontakt i međusobnu suradnju s poduzetnicima iz Njemačke s ciljem plasmana i prodaje svojih proizvoda na njemačko tržište. Na ovaj sajam došlo je oko stotinu posjetitelja, što Nijemaca, što Hrvata, s kojima bi se trebala uspostaviti buduća suradnja.
– kazala je Nadia Varunek iz Turističke zajednice općine Tkon.

kucni-sajam-hrvatskih-otocnih-proizvoida-muenchen-1Izlagački prostor brižno je bio aranžiran pod budnom okom Ljubice Ajduković-Ugarković iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Cijene artikala bile su nešto više, prilagođene njemačkom tržištu. Potencijalne partnere najviše je zanimalo kolike su mogućnosti proizvodnje određene količine. Velik izbor autohtonih proizvoda otočnog podrijetla, iznimne kvalitete, proizvedenih od isključivo izvornih kultura, ono je što je najviše privlačilo pozornost posjetitelja.
Istodobno, posjetiteljima su predstavljena vrhunska vina tvrtke Maluni. Osim B-portala, Kućni sajam hrvatskih otočnih proizvoda u Münchenu medijski je popratio i list Cronews na hrvatskom i njemačkom jeziku, tiskan u deset tisuća primjeraka.


Sudionici:

  • Obrt Lanđin – Rozalinda Banić i Marica Bačinić, Kraj, otok Pašman
  • OPG Marija Grdaš, Tkon, otok Pašman
  • OPG Ante Božić – Marijana Božić, Kraj, otok Pašman
  • OPG Vesna Zalović, Tkon, otok Pašman
  • OPG Radoslav Bojmić, Tkon, otok Pašman

Nisu nazočili ali su bili izloženi njihovi proizvodi i promotivni materijali: OPG Ana Kuštera, Kraj OPG Krsto Matulić, Pašman, OPG Krunoslav Radović, Tkon, Ribarska sloga Kali i Javna komunalna ustanova Prvenj Tkon – Škraping.


 

kucni-sajam-hrvatskih-otocnih-proizvoida-muenchen-20

 


Udruga Dvori

Njemačko-hrvatska udruga za promicanje kulture i gospodarstva Dvori osnovana je 2008. godine s ciljem povezivanja Bavarske i Hrvatske. Okuplja akademske građane i poduzetnike, Nijemce i Hrvate i broji trenutno dvadeset članova. Predsjednik udruge je Hrvat rođen u Njemačkoj, nastanjen u glavnom gradu Bavarske i podrijetlom iz Kali na otoku Ugljanu Aleksandar Lukin. Dopredsjednik je glasnogovornik njemačkog autokluba ADAC-a Christian Burić, a blagajnica Renata Šikić.
Organizatori su mnogih kulturnih i poslovnih skupova i događanja u Muenchenu: nastup KUD-a Lado u staroj kongresnoj dvorani, okruglog stola o iskustvima ulaska Hrvatske i Europsku uniju i mogućnostima investiranja u Hrvatsku na kojem su sudjelovali poduzetnici, prezentacije tvrtki koje se bave posredovanjem u kupoprodaju nekretnine u Hrvatskoj i Njemačkoj i tako dalje.


Skoči do alatne trake