Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Otvoren 18. Biograd Boat Show – najveći nautički sajam u Srednjoj Europi

U biogradskoj marini Kornati novi ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković svečano je otvorio osamnaesti nautički sajam Biograd Boat Show istaknuvši kontinuiran razvoj i uspjeh ovog projekta sa zavidnom razinom kvalitete unatoč teškim vremenima za nautičku industriju.
– Čestitao bih organizatoru, tvrtki Ilirija, djelatnicima te, naravno, izlagačima što su svojom sinergijom stvorili jedan prepoznatljiv i respektabilan nautički sajam prepoznat na svjetskoj razini. – naglasio je ministar Butković dodavši da, s obzirom na rezultate, ovaj dio Jadrana možemo smatrati jednom od vodećih, ne samo europskih, već i svjetskih turističkih odredišta.

bbs-2016-8Na ovogodišnjem punoljetnom izdanju biogradskog nautičkog sajma predstavit će se više od 300 plovila i isto toliko izlagača. Četrdeset plovila ima hrvatsku premijeru, nekoliko njih europsku i svjetsku poput najveće polupodmornice hrvatske proizvodnje kapaciteta od 50 osoba.
Predsjednik Uprave Goran Ražnjević, u ime organizatora sajma tvrtke Ilirija, naglasio je 1976. godinu kada je izgrađena hotelska lučica Kornati, prva nautička lučka na hrvatskom Jadranu, te osnovana prva charter flota čime su Ilirija i grad Biograd postali predvodnici razvoja nautičkog turizma u Hrvatskoj. Isto tako, dodao je Ražnjević, kako je Biograd Boat Show, u ovih osamnaest godina postao vodeći nautički sajam u Srednjoj Europi koji okuplja sve ključne segmente nautičkog turizma: marine, čarter tvrtke, brodare, brodograditelje i proizvođače brodske opreme.

bbs-2016-16

Poseban prostor za prezentacije i poslovne razgovore rezerviran je u sklopu Biograd Charter Showa. U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Gradom Biogradom na Moru, ovim svojevrsnim „sajmom unutar sajma“, želi se popularizirati najam čartera među domaćim ljudima i predstaviti Hrvatsku kao vodeću svjetsku čarter velesilu s više od 4 tisuće jedrilica za najam.
Župan Zadarske županije Stipe Zrilić naglasio je važnost turističke djelatnosti i nautičkog sektora i naveo podatak da je u našoj županiji nautički turizam prošle godine ostvario prihod od 151 milijun kuna. Dodao je stalni rast broja noćenja u našoj županiji pa je ove godine Zadarska županija s 11 milijuna noćenja već u prvih devet mjeseci premašila prošlogodišnji rezultat.

bbs-2016-7Direktor sajma Milan Šangulin rekao je da se vidi kako nautički turizam u Hrvatskoj raste.
– Prošle su ove krizne godine kada su ljudi dolazili, grizli zube i pričali o problemima na tržištu. Situacija je mnogo bolja. Trebamo cijeniti što imamo tu u hrvatskom akvatoriju. I Hrvati općenito trebaju znati što znači nautički turizam i gdje stojimo u svijetu. Imam privilegiju putovati po svijetu i družiti se s ljudima iz nautičkog sektora. Prije bih trebao objasniti odakle dolazim, sada to više ne treba. Svi znaju gdje je Biograd. – kazao je Šangulin.
Tijekom četiri dana očekuje se više od 30 tisuća posjetitelja a organizatori najavljuju, osim niza predstavljanja, susreta, predavanja i sastanaka, čak šest regata, upoznavanje s najnovijim tehnološkim dostignućima, izložbe i sajam autohtonih proizvoda.


 

Skoči do alatne trake