Subota, 20 travnja, 2024

Održana 13. Večer folklora “Biograde, ti kraljevski grade”

U organizaciji biogradskog Kulturno-umjetničkog društva „Kralj Tomislav“, ispred zgrade gradske uprave na Trgu kralja Tomislava, održana je tradicionalna trinaesta Večer folklora „Biograde, ti kraljevski grade“. Uz domaći KUD „Kralj Tomislav“, nastupili su KUD „Izvor“ iz Generalskog Stola, KUD „Sveti Ante“ iz Nadina, Udruga svirača tradicijskih glazbala Zadarske i Šibensko-kninske županije „Zvuci zavičaja“, KUD „Mladi Prigorci“ iz Žerjavinca blizu Zagreba, KUD „Vukšić“ iz Vukšića, KUD „Podbablje“ iz Podbablja-Druma u Imotskoj krajini, KUD „Naši korjeni“ iz Kljaka pored Drniša te KUD „Dragutin Domjanići“ iz Adamovca pored Zagreba.
Kao uvertira pred dvosatni program, održan je svečani mimohod kulturno-umjetničkih društava od biogradske osnovne škole rivom do pozornice. Na početku programa kojeg je vodila Branka Pelicarić, goste je pozdravila predsjednica KUD-a „Kralj Tomislav“ Ljiljana Tomić.
– Mislim da nema ništa ljepšeg nego prikazati tradiciju i kulturu svojega kraja, a to će sigurno vrlo dobro učiniti sudionici ove priredbe večeras! – kazala je Tomić naglasivši kako se ova manifestacija održava pod pokroviteljstvom Grada Biograda i Turističke zajednice grada Biograda.

večer-folklora-biograd-2016-1Biogradski KUD „Kralj Tomislav“ u posljednjih godinu dana sudjelovao je, kada je riječ o nastupima izvan Biograda, na Međunarodnoj smotri folklora u mjestu Drumu, na manifestaciji „Jesen u Toplicama Lešće na Dobri“ u Generalskom Stolu, na manifestaciji „Dani šibe i ribe“ u Kotoribi te na Pokladnoj zabavi u Antunovcu nedaleko od Osijeka. Slijede nastupi na skorašnjoj „Biogradskoj noći“ te uzvratni nastup na priredbi „Domjanićeve noći“ u Adamovcu.
– Biograđani su nam bili dragi gosti na našoj tradicionalnoj manifestaciji „Jesen u Toplicama Lešće na Dobri“ na kojoj su predstavili svoje pjesme i plesove. Publika je bila oduševljena i nadam se da ćemo nastaviti suradnju. – rekao je predsjednik KUD-a „Izvor“ iz Generalskog Stola Damir Škrtić, jedne od osam skupina koje su gostovale u Biogradu.
KUD „Kralj Tomislav“ trenutno  broji dvadeset članova folklorne skupine te devedeset mažoretkinja različitih uzrasta.


Skoči do alatne trake