Petak, 29 ožujka, 2024

Otvoren 16. Festival cvijeća Zadarske županije: U tri dana očekuje se oko 20 tisuća posjetitelja

U prelijepom i osunčanom ambijentu „Ilirijinog“ hotela Vila Donat u središtu Sv. Filip i Jakova župan Zadarske županije Stipe Zrilić svečano je otvorio šesnaesti Festival cvijeća Zadarske županije u organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov i suorganizaciji Općine Sv. Filip i Jakov. Tijekom tri dana manifestacije, od 29. travnja do 1. svibnja očekuje se oko 20 tisuća posjetitelja.
– Više godina je ovaj događaj označavao početak turističke sezone, tako je to i danas, ali zahvaljujući i ovakvim događajima, turistička sezona se produžila, počinje ranije i traje duže pa stoga još jednom pohvaljujem rad i aktivan pristup Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov. –  istakao je župan Zrilić koji je u Sv. Filip i Jakov pozvao, nakon održane sjednice Hrvatske zajednica županija u Zadru, župane i dožupane iz cijele Hrvatske.

festival-cvijeća-zadarske-županiije-2016-3Ove godine rekordan je broj pokrovitelja manifestacije: predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Ministarstva poduzetništva i obrta.
Uz više od stotinu izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Nizozemske, tijekom tri dana priredbe, provodit će se humanitarna akcija za obnovu simbola grada-heroja Vukovara – vukovarskog vodotornja.
– U suradnji s Gradom Zagrebom i Gradom Vukovarom ove godine smo pokrenuli akciju „Svi zajedno za vukovarski vodotoranj“ koju je i na neki način podržala i naša predsjednica. – kazala je direktorica Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov Klara Eškinja-Glavan.

festival-cvijeća-zadarske-županiije-2016-21Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić kazao kako će vodotoranj nakon obnove postati svojevrsni vidikovac odakle će svi posjetitelji Vukovara iz Hrvatske i svijeta moći vidjeti budućnost ali i prisjetiti se što je taj grad proživio 1991. godine.
– Projekt je vrijedan 20 milijuna kuna i do sada je skupljeno milijun i po preko donacija hrvatskih gradova pa i iz svijeta. Možemo reći da će dogodine taj naš vodotoranj bit obnovljen i otvoren za posjetitelje. Zapošljavat će oko 15 naših Vukovaraca. Vodotoranj je bio i ostat će simbol zajedništva. – naglasio je Gavrić.

festival-cvijeća-zadarske-županiije-2016-24Načelnik Zoran Pelicarić zahvalio se pokroviteljima te svima koji su sudjelovali u pripremi manifestacije, a posebno istakao počašćenost što će Općina Sv. Filip i Jakov sudjelovati u obnovi vukovarskog vodotornja.
Ovogodišnji slogan festivala je „Svi zajedno doživimo Hrvatsku u okviru kojeg se predstavlja hrvatska nematerijalna baština kao sastavni dio projekta „Hrvatsko naj“. Autor projekta je Aleksandar Kovačević ujedno i producent ovogodišnjeg festivala.
Dogradonačelnica Grada Zagreba Vesna Kusin kazala je kako ovogodišnji slogan Festivala cvijeća zapravo treba biti i slogan cijele Hrvatske s obzirom na današnju situaciju.
Tijekom programa svečanog otvaranja, kojeg su vodili Ljiljana Vinković s HRT-a i Silvano Gospodarić s Narodnog radija, nastupili su Plesno-vokalni ansambl Etnothine iz Zagreba, KUD „Sv. Roko“ iz Sv. Filip i Jakova te mališani iz Dječjeg vrtića „Cvit“ Sv. Filip i Jakov. Predstavljena je i modna kolekcija inspirirana hrvatskom etno-baštinom zagrebačke dizajnerice Mine Petre. Ova kolekcija nakon Sv. Filip i Jakova bit će predstavljena vrlo skoro u Bruxellesu u Europskom parlamentu u sklopu promocije hrvatske tradicije i baštine kroz odjeću. Kolekciju su nosile domaće ljepotice Andrea Brzić, Sanja Milat, Marcela Poborac i Ela Uranija.


Skoči do alatne trake